Krajan, Irlandzkie Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Ocena z ARTomatu

Kolor: piękny ciemno wiśniowy [4.5]
    Piana: tworzy ładną czapę ,lecz zbyt szybko opada [4]
    Zapach: piękny słodowy lekko przypalony jakby potrerowy [4.5]
    Smak: zapach podpowiada że będzie to mocne porterowe piwko, pierwszy łyk.....a tu slodycz ,w tle lekka nuta spalenizny [4]
    Wysycenie: przyzwoite moglo by być więcej [4]
    Opakowanie: butelka z bardzo ciekawą etykietą [4.5]
    Uwagi:

Moja ocena: [4.225]
    Last edited by anteks; 2005-11-23, 13:10.
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnorubinowy, klarowne [4.5]
      Piana: gęsta, bezowa, zwarta, opada w widocznym tempie, nie osadza się na szkle [3.5]
      Zapach: intensywny, słodowy z dodatkowym zapachem sfermentowanego wina [3.5]
      Smak: slodka slodowość i głównie to wyczuwam, takie mocniejsze karmi z delikatnym gorzkawym posmakiem, gzieś daleko czuć wisnie, pełne w smaku [3]
      Wysycenie: bez zarzutu [5]
      Opakowanie: minus za zielona butelke, czarny gladki kapsel, ladna etykieta [3.5]
      Uwagi: siegnąłem po to piwo po dłuższej przerwie, jak dla mnie ciemniak powienien mieć trochę wiecej wytrawności, to jest piwon dobre dla kobiet - jest po prostu słodkie

Moja ocena: [3.425]
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• rotmistrz
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.06
        • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny ciemnorubinowy,bardzo klarowne [3.5]
        Piana: Praktycznie brak piany, ta co powstała bardzo szybko siadła, nie zostawiając osadu na szkalnce a po każdym łyku nie pozostawał żaden ślad [1]
        Zapach: intensywny aromat, wyczuwalny sład owocowy czasem wyczuwalny jest aromat winny [3.5]
        Smak: pierwszy lyk i lekka kwasowość kolejne pozwalają wyczuć goryczkę i smak karmelu, dla mnie za słodkie. [3.5]
        Wysycenie: Może trafiłem na egzemplarze trefnej partii, brak nasycenia [1]
        Opakowanie: Ładny zielony bączek, etykieta kolorowa, po za drobną koniczynką brak akcentów irlandzkich [3.5]
        Uwagi: W osiedlowym markecie pojawiło się nowe piwo więc spróbowałem. Brak piany i śladowe nasycenie nie pozwalają go wyżej ocenić choć w smaku dobre.

Moja ocena: [3.125]

Comment

• Komar_Pafnucy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.08
          • 1114

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowy. Pod światło rubinowy i klarowny. [4]
          Piana: Szybko opada ale utrzymuje się cienką warstewką. [3.5]
          Zapach: Dość mocno karmelowy z odrobiną palonego słodu. [4.5]
          Smak: Karmelowy z odrobiną słodu i małą goryczką. [4]
          Wysycenie: Mnóstwo małych bąbelków. Może trochę za szybko się wygazowuje. [4.5]
          Opakowanie: Etykieta jest dość oryginalna. Niestety brak krawatki, zwykły czarny kapsel i zielona butelka. [3.5]
          Uwagi:

Moja ocena: [4.125]

Multitap Crawl
          Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
          Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Coś mi ostatnio nie gra w Irlandzkim Mocnym. Jest jakby bardziej płaskie, takie tekturowe w smaku.

Comment

• kentaki
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.10
              • 452

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, ciemny, wpadający w rubin, może pomarańcz kolorek. Klarowne. [4.5]
              Piana: Kolorek spoko ale sama piana kiepska,szybciutko opada i nie zostawia nawet śladu [1.5]
              Zapach: Fajny, słodowy bez obcych wonii [3.5]
              Smak: Smaczne, odpowiednio dobrana proporcja palonego słodu i chmielu, może troche za mało chmielu. Bez posmaku coli ale troszkę za słodki. [3.5]
              Wysycenie: Słabiutkie, nic nie buzuje [1.5]
              Opakowanie: Etykieta i zawarte na niej informacje w porządku. Kapselek goły, czarny, Butelka zwrotna euro. [4]
              Uwagi: Jeden z nielicznych ciemnych piwek na rynku, myślę, że warty skosztowania. Dla mnie trochę za słodki i bez gazu, nie jest to irlandzki stout ale dziewczyny pewnie go polubią.

Moja ocena: [3.275]

Comment

• benn
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.10
                • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki
                Dla mnie trochę za słodki i bez gazu, nie jest to irlandzki stout ale dziewczyny pewnie go polubią.

Moja ocena: [3.275]
                zdecydowanie za slodki. absolutnie... ale dla dziewczyn, moze... nie wiem, nie jestem dziewczyna. tak mi sie jednak wydaje, ze jak czlowieka najdzie smak na slodkie piwo, to lepiej kupic takiego czerniaka, niz zalewac lagera sokiem malinowym :P

Comment

• Komar_Pafnucy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.08
                  • 1114

Ostatnio trafiłem na jakąś trefną partię chyba bo gazu nie było prawie w ogóle. Chyba, że to tamto które miałem dobrze nagazowane było wyjątkiem.

Multitap Crawl
                  Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                  Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

Ocena z ARTomatu

Kolor: mahoniowy, b. ładny [4.5]
                    Piana: beżowa, po nalaniu na 1 cm, bardzo szybko znika [2.5]
                    Zapach: zachęcajacy, słodowy delikatny, karmelowy [4.5]
                    Smak: świetny słodowy smak, delikatniutka goryczka, nie za słodkie, w sam raz!!! [5]
                    Wysycenie: chyba troszkę za słabe, [4]
                    Opakowanie: ładne i ciekawe, minus za kapsel [4.5]
                    Uwagi: jedno z moich ulubionych piw, co tu duzo gadać

Moja ocena: [4.475]
                    Poszukuję

Comment

• michioso
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2002.10
                      • 112

Irlandzkie Mocne
                      Zapach delikatny karmelowy, smak słodki, bardzo łagodny.
                      Gęsta piana, dość obfita. Kolorek ciemny.
                      Idealne na zimowe wieczory na rozgrzanie się

Comment

• ajos
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.09
                        • 91

Ocena z ARTomatu

Kolor: Normalnie ciemno-bordowy, pod światło mocno rubinowy, piękny [4.5]
                        Piana: Praktycznie zerowa, pojawia się na moment i znika nie pozostawiając nawet kożucha przy brzegach szklanki. [1.5]
                        Zapach: Słodowo-karmelowy, dość mocno słodki bez cienia goryczki... prawie jak Karmi [3]
                        Smak: Słodkawy, palony, w czasie picia pojawia się coraz silniejsza goryczka. Kompozycja niezła aczkolwiek ciut za słodka. [3.5]
                        Wysycenie: Słabowite, ledwo czuć bąbelki na języku. [2]
                        Opakowanie: Niby w porządku, ale:
                        1) czarny kapsel bez nadruku;
                        2) skoro to piwo "irlandzkie" co na etykiecie robi brytyjski żołnierz z XVIII wieku ??? [3]
                        Uwagi: W sumie ciekawe piwo do jednorazowego spróbowania. Z pewnością są lepsze ciemne krajowe piwa

Moja ocena: [3.075]

Comment

• Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Tak rubinowe, że aż brunatne [5]
                          Piana: Nie wiem co z tymi
                          Krajanami jest, że tak dobre piwa nie mają zbyt dobrej piany. Dość szybko opada do plam i obrączki. Tyle, że jest z początku drobnopęcherzykowa i ma ładny ciemno beżowy kolor. [3]
                          Zapach: Karmelowy z lekką palonością. Szkoda, że nie bardziej intensywny. [4.5]
                          Smak: W smaku dominuje słodycz a nawet słodkość. Nie taka cukrowa jak w Diamencie lecz ze słodu jak w Czarnej Fortunie bardziej. W tle czuć lekką paloność. Goryczka raczej bardzo delikatna. Posmaki alkoholowe raczej minimalne ale rozbijają słodkość piwa. [4]
                          Wysycenie: Jak na ciemne piwo nawet mocno jest ono "przygazowane". W język nie szczypie za to poeoduje uczucie pełności. [4]
                          Opakowanie: Butelka o sensownym kształcie, nie jakieś EURO. Czarny kapslek. Podane informacje na etykiecie. Kompozycja ciekawa, choć na lepszym papierze by się lepiej prezentowała. [4.5]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.15]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny, rubinowy, bardzo ładny. [5]
                            Piana: Praktycznie brak, po nalaniu do szklanicy znika szybciej niż powstaje. [1]
                            Zapach: Mocno słodowy, przyjemny z nutami karmelu. [4]
                            Smak: Słodkie, ale bez przesady, wyczuwalne smaki słodowe i karmelowe, brawo, jednak prześladowała mnie myśl, że ktoś dolał mi coli do tego piwa, czyli bliżej nie sprecyzowane dodatki [3] [4]
                            Wysycenie: Średnie, może być do ciemnego piwa. [3.5]
                            Opakowanie: Kształt butelki jakiś odmienny (nie znam pochodzenia)brązowa, etykieta średnia, kapsel czarny. [3.5]
                            Uwagi: Można wypić wieczorkiem, jednak na więcej niż jedno bym się nie skusił.

Moja ocena: [3.7]

Comment

• Latarnik
                              Premium Lamplighter
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2004.06
                              • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                              Można wypić wieczorkiem, jednak na więcej niż jedno bym się nie skusił.
                              A to powazny blad, gdyz pelnie smakow Irlandzkiego Mocnego odkrywa sie przy trzecim piwie
                              5450 kapsli z wypitych piw
                              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobursztynowy, klarowny. [5]
                                Piana: Średnio obfita po chwili prawie całkowicie zanika. [2.5]
                                Zapach: Czuć intensywne chemiczno-słodkawe akcenty. Żadna przyjemność. [2.5]
                                Smak: Pierwszy łyk to irytująca słodycz pochodząca zapewne z jakiegoś słodzika. Żenujący, sztuczny smak. Słodycz nie odpuszcza do samego końca. [2]
                                Wysycenie: Dość niskie. Dzięki temu piwo smakuje jak ulepek. [3]
                                Opakowanie: Nie wiem jak nazwa 'mocne' ma się do 6% alkoholu. Nie lubię takich zagrań pod 'alkoholubną' publiczkę. Poza tym opakowanie przeciętne, nigdy nie zachęciło mnie do kupna więc próbuje to piwo po raz pierwszy dopiero teraz. [3]
                                Uwagi: Na kilometr czuć fałsz w tym piwie. Może nadaje się jako zamiennik do aromatyzowanych wynalazków. Ja sięgnąłem po nie po raz pierwszy i zdecydowanie ostatni. Po raz pierwszy w życiu miałem problem z dokończeniem 0,3 piwa...

Moja ocena: [2.475]
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
                                X