Księży Młyn, [Browar Okrętowy] Bryg

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24055

Księży Młyn, [Browar Okrętowy] Bryg

Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowy, mętny. [5]
    Piana: Niezbyt wysoka, opada szybko do cienkiego kożuszka. Drobna, beżowa. [2.5]
    Zapach: Mocno karmelowy, słodowy. Intensywny. [4]
    Smak: To samo co w aromacie - intensywny karmel, do tego chleb razowy, rodzynki. Delikatna nuta alkoholowa, ale taka szlachetna, nie jest męcząca. Goryczka niska, pełnia wysoka. [4]
    Wysycenie: Niskie, nie przeszkadza w piciu. [5]
    Opakowanie: Ładne, grzeczne, estetyczne, acz trochę nudne. Skład pełen. Jest ryzyko, że przy większej liczbie piw będą się mylić na półce. [4]
    Uwagi: Nie miałem wcześniej do czynienia z tym stylem. Ale fanom klasycznych koźlaków powinno przypaść do gustu.

Moja ocena: [3.95]

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12885

Lentebok czyli wiosenny górnofermentacyjny bock (styl holenderski). Od jesiennego różni się jasną barwą. Tu jest jest jednak bardziej ciemno niż jasno. Aromat - biszkopt z karmelem i kilkoma kroplami destylatu. W smaku ciastkowe, karmel, z lekką słodyczą, trochą suszonych owoców, goryczka na finiszu dość wyraźna, tępa, alkohol trochę wyłazi. Piwo pełne, nie ciężkie, takie jak w stylu.

Całość trochę szorstka, może wybór magnum do chmielenia (obok żateckiego) nie był najszczęśliwszy, z alkoholem niezbyt ułożone. Nie do końca jest to moim zdaniem jasny lentebok (bez świeższych owocowych tonów) trochę przypomina herfstboki, jesienne, ciemniejsze (troszkę jakby pomiędzy).

Jesienną wersję uwarzył w Polsce już Nepomucen:

Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

Pomimo zastrzeżeń piwo jest ciekawe, Browarowi Okrętowemu należy się moim zdaniem pochwała za oryginalny pomysł. Mam nadzieję, że spróbują jeszcze warzyć koźlaki górniaki

Comment