Gryf, [Piwojad] Czternastka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Gryf, [Piwojad] Czternastka

    Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Jasnozłoty, lekko zamglony. [4]
    Piana: Biała, średniodrobna, niezbyt wysoka i niezbyt trwała. [3]
    Zapach: Może to sugestia, ale wyczuwam ślad słynnych "czeskich warzywek", poza tym słód z karmelowym akcentem. Chmielu brak... [3]
    Smak: Lekka goryczka z posmakiem karmelu i chyba również tutaj wyczuwam minimalny posmaczek warzywny... Ale tutaj można wymlaskać chmiel. [3.5]
    Wysycenie: Średniowysokie. [4]
    Opakowanie: Mrówkojad w barwach czeskich... Chyba jestem za trzeźwy . Kalkomania. Dziwne, ale może się podobać... [4]
    Uwagi: Nie jestem fanem piw czeskich, ale jest wiele piw znad Wełtawy, które biją tego mrówkojada na pysk, na ogon...

    Moja ocena: [3.35]

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12679

      #3
      Napis na butelce "Czternastka Pils"

      Piwo nawiązuje do piw czeskich - ale wszystko tam, co powyżej 12% to special i generalnie nie istnieją 14% pilsnery (choć marketing zna pojęcie "imperial pilsner"). A na ecie dodatkowo "klasyczny czeski pils". Może być ewentualnie leżak (lager), ale pils na pewno nie...

      Też ciut ciut wyczułem te warzywa, ale czy one czeskie? Zresztą naprawdę znikome, za to masełka brakowało Trochę drożdży czułem i ciut słodszych owoców, podobnie w smaku - tu sporo drożdży, uleżałe słodsze owoce, goryczka jest dość specyficzna, troszkę korzenna, na finiszu wyraźna. Czuć, że chmielu raczej nie żałowano, ale użyty żatecki chmiel to gatunek aromatyczny... Moim zdaniem nie ma sensu sypać go dużo z myślą o goryczce, można uzupełnić bardziej uniwersalnym (trochę niedocenianym) premiantem. Całość treściwa.

      Pilsem to piwo nie jest, bo nie może być i z nazwą to nieporozumienie. Jako mocniejszy lager (special) jest lepiej.

      Piłem pod koniec terminu i być może to ma jakiś wpływ. Do ideału produktowi trochę brakuje, ale to piwo ma cechy wzorca - bardziej słodowego, treściwego, niefiltrowanego kvasničáka, takiego znanego z minibrowarów, a nie z browarów przemysłowych

      Może ten styl ten to nie kanonada doznań i złożoność smaków, ale uwarzenie takiego dobrego klasyka cięższe jest od uwarzenia ejlowego odpowiednika, gdzie istnieje m.in. możliwość przykrycia wady dochmieleniem.

      Jak na "Czechy" dość przyzwoita czternastka. Można poprawić i będzie fajne pełne, sesyjne piwo. Nie wiem czy takie są potrzeby rynku, ale trzymam kciuki

      Comment

      • Pivotal
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.05
        • 671

        #4
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Wpadający w pomarańcz, nieprzejrzyste. [4]
        Piana: Słaba. Drobnoziarnista, niska, trochę obkleiła szkło, nie znikła całkowicie. [2]
        Zapach: Słodowy, maślany, lekko karmelowy, minimalnie ziołowy. [3]
        Smak: Słodowy, maślany, karmelowy, lekko ziołowy i cytrusowy. Słodkawe piwo o niskiej goryczce. [3.5]
        Wysycenie: Słabo widoczne, ale wyczuwalne w ustach, obecne do końca picia. [3.5]
        Opakowanie: Samoprzylepna etykieta z podstawowymi wiadomościami. Kapsel był goły. [3.5]
        Uwagi: Warka do 14.12.2016, wypite 28.10'16. Nie taki klasyczny pilzner jak o nim piszą na etykiecie... Spodziewałem się więcej chmielowych klimatów. **236**

        Moja ocena: [3.2]

        Comment

        Przetwarzanie...
        X