Jedno z mniej ciekawych piw w stylu AIPA spośród dostępnych na rynku. No właśnie, czy do końca w stylu? Wiele do życzenia zostawia bukiet, a i wrażenia smakowe niezbyt pozytywne. Piwo wydaje się zbyt ciężkie, jakby pojawiała się w nim nuta alkoholowa, choć to może już zbyt daleko idące stwierdzenie. Niekoniecznie do powtórzenia.
Kolor: Klarowny bursztyn [5] Piana: Raczej niska, choć dość trwała, drobne pęcherzyki, słabo zdobi szkło. [3.5] Zapach: Żywica sosnowa, albo po prostu kalafonia, do tego trochę tropikalnych owoców, nietypowo, umiarkowana intensywność - w porządku. [3.5] Smak: Średnia karmelowa słodowość, sporo nut iglastych czy sosnowych, trochę cytrusów, średnia iglasta goryczka, średnio długa, ciało średnie, dość słodkie. [3.5] Wysycenie: Średnie - dobrze pasuje. [4.5] Opakowanie: Minimalistyczna etykieta, graficznie może być, ale informacja o składzie bardzo uproszczona - wręcz odsyła do internetu(gdzie skład jest wystarczająco dokładny) - zupełnie niepotrzebnie - te 6-7 słów więcej spokojnie by się zmieściło, na szczęście "znalazło się" miejsce na podstawowe parametry plus IBU(60) oraz zalecaną temperaturę spożycia(co sobie cenię). [3.5] Uwagi: Ogólnie może być, ot taka sosnowa AIPA, nie zrobiła na mnie większego wrażenia, ale i nie mam się do czego specjalnie przyczepić. Warka do 24.02.2017.
Kolor: Bursztynowy klarowny. [4] Piana: Białokremowa, drobna, dość wysoka i trwała. [4] Zapach: Karmel, owoce i sosna. Harmonijny, mało napastliwy . [4] Smak: Silna goryczka z tłem karmelowym, minimalny posmak ciasteczka w tle... Trochę ubogawo. [3.5] Wysycenie: Dość wysokie. [4] Opakowanie: Prosta eta z charakterystycznym ukośnym pasem. Zarys zamku w tle. Kapsel browaru. [4] Uwagi: Piwo niezłe, choć dla mnie trochę zbyt wytrawne i sosnowo-goryczkowe.
Kolor: Zamglony bursztyn. [4.5] Piana: Biała, krótka, ale fajnie znaczy szkło. [4] Zapach: Zdecydowanie owocowy profil, cytrusy i owoce tropikalne, niestety czuć też szmatę z wiadra. [3.5] Smak: Średnio treściwe, mało słodu, wysoka cytrusowa goryczka, jest też trochę rozgryzionej szyszki świerkowej. [4] Wysycenie: Zbyt wysokie. [3.5] Opakowanie: Pite z kranu w ełckim Smętku, brak wafla i firmowego szkła. [2.5] Uwagi: Poprawne i zwyczajne AIPA, jednak jakże inne od kultowego Ataku Chmielu ( brak karmelu).
W aromacie ziołowo-cytrusowo z nutą żywicy. Jest nieźle. W smaku:] goryczka grejpfrutowo-ziołowa. Intensywna lekko ściągająca. W tle słodkie owoce. Odrobinę za wysokie i szczypiące wysycenie.
Ogólnie smaczna, świerkowa i rześka ajpka.
Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.
Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
Jasnozłote, lekko mętne.
Piana obfita, gęsta i trwała.
Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
Goryczka wysoka, ułożona....
Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
Comment