Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
Wyświetlenie odpowiedzi
Fortuna, Komes Porter Bałtycki Płatki Dębowe
Collapse
X
-
Wydaje mi się, że pierwsza warka była mnie słodsza, a bardziej cierpko waniliowa.
Maliny obecnej nie piłem. Ta sprzed roku, była zbyt malinowa i jednowymiarowa.
Comment
-
-
Kolejna nowa warka - 04.04.2019
Piana średnia, drobne pęcherzyki, lekko zdobi szkło, ale jest niezbyt trwała.
W zapachu kawa, wanilia, trochę czegoś między kawą zbożową a kukułkami, no i chyba troszkę tej dębiny - przyjemny.
Smak: Kukułki(chciałem napisać Raczki, ale szybko się poprawiłem), kawa, umiarkowanie słodkie, czekolada, średnio palone, goryczka niewysoka, pełnia nieco ponad średnia, posmaki drewniane/dębowe, lekka likierowa alkoholowość - nie przeszkadza.
Wysycenie średnio-niskie - w porządku.
Udana warka, mniej słodka od ostatniej, tym razem odłożę kilka butelek.Last edited by rafalek21; 2017-12-05, 01:13.
Comment
-
-
No to jak jest mniej słodsza to i ja się skusze na zakup :]
Ciekawe, że tak szybko wypuścili trzeci rzut
Comment
-
-
Piłem też warkę 04.04.19. Zgadzam się z większością opisu rafalka. Dodam że jest bardzo łatwe do picia, kolejny łyk wchodzi jak kolejny cukierek kukułka
Jak dla mnie słodycz jest jednak za wysoka, ale jest też lekka wytrawna nutka w drugim tle. Drewno jest wyraźniejsze w aromacie niż w smaku. Smaczny porter.
Kupione w Auchan Swadzim za 4.89 ... ale cena jest efektem porozrywanych wcześniej zestawów :-/
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny brąz wpadający w czerń. Nierzejrzyste pod światło. [4]
Piana: Jasnobrązowa, drobnopęcherzykowa, średnio obfita. [4]
Zapach: Dominuje czekolada z wiśnią i śliwką. Do tego trochę kawy i lekka paloność. Subtelny aromat drewna. Alkohol bardzo delikatny, wychodzi po ogrzaniu. [3.5]
Smak: Piwo treściwe, dość słodkie, przypominające trochę likier. Smak to przede wszystkim czekolada, z wiśnią, śliwką i odrobiną wanilii, do tego lekka paloność. Finisz z niską, taninową, ściągającą goryczką i posmakiem drewna. [4]
Wysycenie: Średnie, nieco za wysokie. [3.5]
Opakowanie: Niewyszukana, ale elegancka etykieta. Podany pełen skład oraz firmowy kapsel. [4.5]
Uwagi: Dobry, złożony porter. Termin do 30.006.2018.
Moja ocena: [3.825]604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
-
Pił już ktoś 26.07.2019?
Jestem dębinowym prawiczkiem, ale odnoszę wrażenie, że piwowar przesadził z ilością płatków - piwo jest nachalne zarówno w smaku jak i aromacie, zwyczajnie męczące. Jeśli ocena zależałaby wyłącznie od frajdy z picia, musiałbym w skali 1-6 wystawic maks. 1,5.
Pierwotnie chciałem go zostawić na rok, trochę by się ułożył, ale i tak pewnie nie byłoby się nad czym zachwycać.
Nie ukrywam, że jestem mega ciekawy opinii innych o tej konkretnej warce.
Comment
-
-
Gorzka czekolada, wanilia, wiśnie z syropu. Finisz dość słodkawy. Mało cierpki. W aromacie beczkowe aromaty i lekki alkohol oraz przyjemnie czekolada i wiśnie. Mnie się jaki dość za słodka i przearomatyzowana ta warka. Wypiłem jednak bez obrzydzenia. Żywiec czy Okocim miał zdecydowanie bardziej kiepskie warki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziGorzka czekolada, wanilia, wiśnie z syropu. Finisz dość słodkawy. Mało cierpki. W aromacie beczkowe aromaty i lekki alkohol oraz przyjemnie czekolada i wiśnie. Mnie się jaki dość za słodka i przearomatyzowana ta warka. Wypiłem jednak bez obrzydzenia. Żywiec czy Okocim miał zdecydowanie bardziej kiepskie warki.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, kawa, rubinowy, mętny [4]
Piana: Brak piany ! [1]
Zapach: Gorzka czekolada, kawa, śliwka, dębina, lekki alkohol, karmel [3.5]
Smak: Słodkie, karmelowe, lekka goryczka palonego słodu, gorzka czekolada, kawa, kwaskowe, treściwe, kawa, dębina [4]
Wysycenie: Średnie i poprawne [4.5]
Opakowanie: Gustowne, ciemne kolory, odpowiednie do rodzaju Piwa [4.5]
Uwagi: Warka:
05.03.2021
13:57 Z
Chmiel Herkules, płatki dębowe, drożdze dolnej fermentacji W34/70
alk. 9% obj. ekstr. 21% wag.
Bardzo smakuje mi to Piwo, jest treściwe a poziom płatków dębowych na idealnym poziomie, wyczuwalne i nie przesadzone. Słodycz równoważona poprzez kwaskowość, gorzka czekolada i kawa.
Polecam zdecydowanie.
Pozdrawiam
Moja ocena: [3.575]Last edited by slyboots; 2020-01-09, 23:49.
Comment
-
-
Comment