Piwo gotowe do oceny
Sulimar, Cornelius Bitter Ale
Collapse
X
-
Sulimar, Cornelius Bitter Ale
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny bursztyn, lekko zamętnione [4.5]
Piana: ecru, drobna, zwarta, utrzymuje się dość długo ale z czasem się zmniejsza [3.5]
Zapach: słaby ale przyjemny, owocowo-słodowy [3.5]
Smak: w miarę pełne i treściwe, dość mocna goryczka, lekko chropowata, owocowo-cytrusowe posmaki, delikatny pestkowy posmak, dobrze wyczuwalny słodowy posmak [3.5]
Wysycenie: odrobinę za dużo [4.5]
Opakowanie: etykieta tej serii corneliusa mi się podoba, firmowy kapsel [4]
Uwagi: Przyzwoite piwo w przyzwoitej cenie (ok 4 z groszami), oczywiście bez rewelacji ale wszyscy wiemy, ze za większą cenę można nadziać się na gorsze piwa
Moja ocena: [3.625]Last edited by becik; 2016-11-21, 21:35.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Cała ta seria Craft Beer jest zbudowana na identycznej podbudowie fenolowej, nieależnie od tego co próbowałem bitter ale, apa, ipa, american wheat, brown ale wszędzie czają się belgijskie smaki tak jakby robili kolejne wariacje ich triple blonda.
Jest to trochę robienie klienta na szaro, niby różne stylowo piwa, ale baza cały czas ta sama. Nie warto zawracać sobie kubków smakowych Sulimarem.Last edited by kosher; 2016-12-16, 08:58.
Comment
-
-
Właśnie piję i muszę się zgodzić z poprzednimi postami. Piwo wali bananem. Fenole i pszenica panoszą się, tak samo jak w ich IPA i APA. Bananowy bitter to już jednak przeginka. Nie jest to Triple Blond, piwo się różni, ale mam wrażenie, że z taśmy schodzi bazowo to samo piwo tylko zmieniane są nieznacznie proporcje składników itd.
Wracając do tego piwa. Fenole, spora goryczka, przyjemna drożdżowość i trochę wytrawnych owoców. Smak poprawny, ale to podobieństwo do innych "craftowych" Corneliusów faktycznie jest żenująceLast edited by chechaouen; 2017-04-12, 19:57.
Comment
-
-
Ewentualnie drożdże te same, temperatura fermentacji podobna tylko mniejsze lub większe modyfikacje składników. No i piwa mają swoją wspólną sulimarową bazową nutę
Comment
-
-
Ta Bitter, chyba nowofalowy sritter.
Najwidoczniej Sulimar wymyślił nowy styl.
Kolor się zgadza
I tyle.
W aromacie fenole. Goździk, lekka apteka, karmel, delikatne cytrusy.
W smaku to samo. Mocny goździk i cytrusowa dość wyraźna, łodygowa i ściągająca goryczka.
Takie pomieszanie dunkel weizena z triplem z odrobiną Ameryki.
Dziwactwo.
Do tego lekki "gushing". Chyba coś dożarło w butelce. A terminu jeszcze sporo.
Warka: 18/09/2017 a pite początkiem maja
fot
Comment
-
Comment