Browar na Jurze, Pumpkin Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #1

    Browar na Jurze, Pumpkin Ale

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9802

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Złoty, lekko zamglony. [4]
    Piana: Kremowobiała, bardzo drobna, dość wysoka i trwała. [4]
    Zapach: Słód, owoce, lekkie zioła... Dyni nie czuję. [4]
    Smak: Lekka goryczka, karmel, zioła, przyprawy... Znowu nie czuję dyni, ale może zaszyła się w tych przyprawach? [4]
    Wysycenie: Średnie, OK. [4]
    Opakowanie: Oryginalna nazwa - upieram się, że piwo nazywa się CUKIEREK ALBO PSIKUS - od razu kojarzy się z Chelołyn, na ecie czacha w stylu afrykańskiej maski. Oryginalne, mnie się podoba . [4]
    Uwagi: Dla mnie brak akcentów dyniowych to zdecydowany plus, piwo smaczne. Wypite, oczywiście, w Chelołyn .

    Moja ocena: [4]

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19297

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
      Uwagi: Dla mnie brak akcentów dyniowych to zdecydowany plus (...)
      Naprawdę? Proponuje jeszcze piwo pszeniczne bez akcentów pszenicy

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9802

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        Naprawdę? Proponuje jeszcze piwo pszeniczne bez akcentów pszenicy
        Piwo pszeniczne traktuję jako piwo z "kanonu piwnego", a piwo dyniowe podobnie, jak piwo ogórkowe, cynamonowe, śledziowe czy malinowe...
        To trochę (albo bardziej) jak pizza z oscypkiem i suchą krakowską . Poza tym dyni zasadniczo nie spożywam, no, może poza pestkami...

        Comment

        • GSE
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 424

          #5
          Ocena z ARTomatu

          Kolor: pomarańczowy jak skórka dyni od środka, mocno opalizujący [4.5]
          Piana: średnio obfita, gruboziarnista, jednak nie sposób nalać żeby jej nie było; do końca pozostawia obrączkę na powierzchni [3.5]
          Zapach: nie jest szczególnie intensywny, ale wyraźnie melonowo-dyniowy, słodowy, może nieco maślany, jednak przyjemny [4.5]
          Smak: na początku ściągająco gorzkie niczym piołun i zalegające jak upiorny eliksir; chmiele ukryte pod mieszanką przypraw; później pojawia się kontra słodowa, mało wyrazista, w stylu olejku z ogórka melona; na końcu posmak ziołowo-dyniowaty (może dla kogoś to będą banany, lecz na pewno nie weizenowe), dla mnie subtelna słodka dynia, skropiona sokiem z grejpfruta i intensywnymi przyprawami jak kurkuma i gałka muszkatołowa; już po przełknięciu daje o sobie znać habanero [4]
          Wysycenie: trochę za wysokie [3]
          Opakowanie: fajna grafika nawiązująca do meksykańskiego Día de Muertos, zwięzły opis, podany dokładny skład i zalecana temperatura, kapsel firmowy [4.5]
          Uwagi: nie spodziewałem się tak wyczuwalnej dyni, ale z przyprawami to przesadzili (w sumie jak w większości "świątecznych" piw - w aromacie niezbyt wyczuwalne, w smaku za bardzo uwypuklają goryczkę). warka 05.2017

          Moja ocena: [4.125]

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Randi
            Browary na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
            Randi
            Witam,

            Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
            Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
            2024-02-21, 16:12
          • ART
            Wielkie uaktualnienie 2015 - Browar na Jurze, Zawiercie ul. Paderewskiego 114
            ART
            Kolejny rok z rzędu...

            Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
            2014-12-18, 22:28
          • e-prezes
            Browar Stu Mostów, The headless horseman
            e-prezes
            Trochę to zaskakujące, że właśnie to piwo dyniowe nosi imię mitycznej postaci znanej z legend i przekazów pisanych czy też już z współczesnej twórczości audiowizualnej. Głowę postać z etykiety puszki piwa posiada i ja jej po wypiciu nie straciłem.
            Piwo ma dość pokaźny baling - 23 stopnie,...
            2022-11-29, 16:41
          • e-prezes
            Nepomucen, Michael
            e-prezes


            Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
            2022-11-29, 13:43
          • dadek
            Tatras, Dušička
            dadek
            Pumpkin Ale, ekstrakt 16°Blg, alkohol 7,2%.
            Barwa miedziano-czerwono-grejfrutowa, są nawet dynie o takim kolorze. Piwo mętne.
            Zapach dojrzałych owoców, może to dynia ale nie wiedząc bym pomyślał, że dobrze dojrzałe śliwki i wiśnie.
            Piana na 3 cm, w środku gęsta,...
            2020-01-22, 01:43
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...