Gościszewo, [AleBrowar] Salty Barbara

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

Gościszewo, [AleBrowar] Salty Barbara

Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • rafalek21
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2015.04
    • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, mętny. [4.5]
    Piana: Niska, dość szybko znika, biaława, drobnopęcherzykowa, zero lacingu. [2.5]
    Zapach: Wyraźna kolendra, trochę pszenicy, w tle rabarbar, średnio intensywny. [3.5]
    Smak: Średnio słony - w sam raz, kolendra, słaby kwasek, troszkę nut rabarbarowych, niedużo ciała. [3]
    Wysycenie: Niewysokie - trochę za niskie. [3]
    Opakowanie: Całkiem ładna etykieta, komplet informacji. [4]
    Uwagi: Przeciętne piwo, trochę mdłe - brakuje kwasku i troszkę nasycenia, Zacny Zalcman bardziej mi smakował, Warka do 30.01.2017.

Moja ocena: [3.25]

Comment

• kenny
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.04
      • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, mętny. [4]
      Piana: Zupełny brak. [1]
      Zapach: Słaby, słonawy, kojarzy się z morzem. [3]
      Smak: Niezbyt silny posmak rabarbaru, kwasek, nuta słona, końcówka słono-kwaskowa. [3.5]
      Wysycenie: Niskie. [4]
      Opakowanie: Dopracowane, w ich stylu, kapsel firmowy. [4]
      Uwagi: Jakieś takie niewyraźne... Rabarbar ledwo wyczuwalny (a szkoda!), tylko lekko kwaskowe, słone też niezbyt (niestety!). Dość mdłe w dodatku. AleBrowar kojarzył mi się zawsze z piwami przegiętymi i niezbalansowanymi, tym razem poszli w zupełnie inną stronę.

Moja ocena: [3.15]

Comment

• von_scheisse
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.02
        • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złote, umiarkowanie zmętnione. [4.5]
        Piana: Niska, nie daje się zbytnio wymusić. Pęcherzyki, które się tworzą, jednak dość szybko zanikają, zostawiając jedynie obrączkę. [3]
        Zapach: Zbożowy, kwaśny, choć w składzie o bakteriach kwasu mlekowego nie ma ani słowa. W tle pojawia się przyjemna kolendra, dzięki której nie ma wątpliwości, że mamy do czynienia z gose. [4]
        Smak: Przede wszystkim zbożowe. Jak na gose przystało nie ma wątpliwości, że dodano do niego soli - całość jest słonawa, ale nie przesadnie słona - podwyższa jednak pełnię całości. Po chwili słony smak ustępuje miejsca przyjemnej lekkiej kwaśności połączonej ze smakiem znanym mi z rabarbarowych śląski cukierków - tzw. Szkloków. Tak więc rabarbar jest z pewnością obecny i wyczuwalny w piwie. Kwaśność ma trochę taki jogurtowy charakter, więc może jednak piwo zostało zaszczepione bakteriami lacto, o czym zapomniano poinformować na etykiecie. Goryczki brak. [4]
        Wysycenie: Dość wysokie - przyjemnie orzeźwia. [4]
        Opakowanie: Choć etykieta zawiera wszystkie potrzebne informacje, to jednak z uwagi na nijaką, bladą kolorystykę zdecydowanie do mnie nie trafia. [3.5]
        Uwagi: Data przy­dat­no­ści: 30.01.2017

Moja ocena: [3.9]
        Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
        http://www.chmielnik-jakubowy.pl
        https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• Dzoshu
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.12
          • 496

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn, klarowne. [4]
          Piana: Niezbyt obfita, szybko redukuje się do warstwy na powierzchni. [3]
          Zapach: Słodowy z kwaśnymi nutkami. W zapachu dominuje kolendra, rabarbar na granicy autosugestii. [3.5]
          Smak: Słone, może nawet za bardzo - na pewno bardziej słone niż kwaśne. Dość pełne, lepiące. Owoce, zboże, nutki kwaskowe. Goryczki praktycznie brak. Lekkie ściąganie na finiszu. [3.5]
          Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego, OK. [4.5]
          Opakowanie: Fajna etykieta, dokładny skład, firmowy kapsel. [4.5]
          Uwagi: Warka 30.03.17 Całkiem w porządku. Na pewno orzeźwiające chociaż wolałbym trochę więcej kwaśności i owoców a mniejszy dodatek soli. Tak czy inaczej kwestia gustu.

Moja ocena: [3.575]
          Attached Files
          Ostatnia zmiana dokonana przez Dzoshu; 2017-01-23, 00:07.

Comment

• MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2737

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piwo mętna, nieprzejrzyste. Bursztyn wpadający w pomarańczowy. Skoro z rabarbarem to mógłby być czerwonkawy. [4]
            Piana: Średnia / mała, niejednorodna (dużo wielkich baniek). Biała i szybko znikająca z wielkim szumem. [2.5]
            Zapach: Po otwarciu z butelki udało mi się wyczuć dość wyraźnie rabarbar, niestety po przelaniu był już tylko na granicy sugestii. Zapach mało wyraźny, kwaśny, kolendrowy, chmielowy (kwaśne owoce) i słony. Mało wyraźny. Kwaśne, owocowe gose. [3.5]
            Smak: Słone jest wyraźnie, z rabarbaru to tylko kwas. Do tego kolendra i leciutka goryczka. Posmak kwaśno-słony. Piwo wytrawne. Takie sobie, nie wiadomo co. Początkowo nawet niedobre, ale jak się człowiek przyzwyczai do tego słonego kwasu to jest lepiej. [3]
            Wysycenie: Bardzo odpowiednie. Dość mocne, grube bąble. Do tego trwałe. [4.5]
            Opakowanie: Plus za parametry i firmowy kapsel. Minus za brzydką grafikę i kolorystykę. Zamiast rabarbarowych barw jest jakiś fiolet z zielenią. [3.5]
            Uwagi: Moim zdaniem słony kwas to dobry pomysł. Tyle, że nie koniecznie ten kwas z rabarbaru. Piwo wyszło mało rabarbarowe i dziwnie kwaśne. W sumie przeciętne.

Moja ocena: [3.275]
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Radykalnie mętne piwo. [3.5]
              Piana: Brak. [1]
              Zapach: Bardo przyjemny rabarbar, lekkie masełko jak w Czechach i coś co przypomina surowy agrest. [4]
              Smak: Tu wreszcie pojawia się sól i jest miło połączony ze zbożem oraz z lekką ziołową goryczką. Bardzo smaczne gose i rabarbar też obecny. [4]
              Wysycenie: Niskie. [2.5]
              Opakowanie: Kapsel firmowy, pełny skład i wojownicza etykieta. [4.5]
              Uwagi: Bardzo smaczne piwo, gose przeważa, i wyjaśnia styl, ale rabarbar też jest obecny, przypomina mi surowe zieloność na Mazurach.
              Termin do 27.12.2017.

Moja ocena: [3.625]

Comment