Księży Młyn, [Okrętowy] Szkuta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

    #1

    Księży Młyn, [Okrętowy] Szkuta

    Kolejny odtworzony przez Browar Okrętowy i Macieja Husa (No to... po piwku) styl - malzwein

    O tym historycznym stylu na blogu:

    Blog o piwie i tematyce piwnej, piwo i jedzenie, recenzje piw, przemyślenia na temat piwa. No to... po piwku!


    I z tego blogu o składzie:

    słody jęczmienne (monachijski i wiedeński, bo ówczesne słody nie były tak jasne pilzneński), jasny pszeniczny i płatki owsiane. Brzeczka została nachmielona odmianami Magnum i Saaz, a smak i aromat uzupełniły kardamon i skórki cytryny. Fermentowane z użyciem neutralnych drożdży (US-05). Ekstrakt początkowy piwa to 20 st. Plato, a zawartość alkoholu wynosi 8,3% alk. obj.

    Aromat - oryginalny, owocowo-korzenny
    Piana - wysoka, raczej nietrwała, trochę dłużej pozostaje drobny kożuszek
    Barwa - zmętniona, brunatno-pomarańczowa
    Wysycenie - łagodne ku niskiemu, lekko musuje
    Smak - czuć cytrynę, ale skórki nie dały wyraźnego kwasku, słodsze piwo, bo baza słodowa spora. Trochę korzennne, i przypomina mi to nieco pszeniczne koźlaki. Jednak tylko trochę, bo finisz inny i oryginalny - przyjemny posmak olejków cytrynowych i rozgrzewających przypraw (kardamon?), ciut goryczki. Alkohol dobrze ukryty.
    Treściwość - wysoka, ale nie jest ciężkie

    Specyficzne piwo, skórka cytrynowa daje fajne efekty. Malzwein jako styl wydaje się lżejszy w odbiorze niż barley wine, ale moim zdaniem mimo to nie jest "gładko" pijalne. Dość ciężko pije się to piwo (albo nie jest do końca w moim guście), choć wyższe, musujące wysycenie z pewnością dużo by tu pomogło. Tym niemniej jest to ciekawe piwo. Propozycja dla osób chcących poszerzać swoje piwne horyzonty
  • von_scheisse
    Porucznik Browarny Tester
    • 2012.02
    • 488

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Ciemnobursztynowe, wpadające w brąz. Równomiernie zmętnione. [4.5]
    Piana: Przy nalewaniu buduje się niemrawo - udało mi się utworzyć kożuch o półcentymetrowej grubości i koloru przybrudzonej bieli. Redukuje się do cienkiej obrączki. [4]
    Zapach: Słodki, słodowy, melasowy, owocowy (figi, zielone śliwki), delikatnie karmelowy. W tle pojawia się charakterystyczny, nielubiany przeze mnie zapach słodu pilzneńskiego. [4]
    Smak: Jest słodowo i słodko. Szkuta jest piwem pełnyn i treściwym. Kardamon, który jest jednym z dodatków, a który kojarzony jest przeze mnie głównie z przyprawy do piernika, jest wyraźnie wyczuwalny. Za to skórka cytryny jest skutecznie schowana. Poza tym w smaku mamy sporo owoców - rodzynki, suszone figi - oraz karmelu. Goryczki brak. [3.5]
    Wysycenie: Początkowo umiarkowane w kierunku niskiego. Po chwili piwo prawie całkowicie się odgazowuje. [4]
    Opakowanie: Rycina przedstawiająca na etykiecie - klasa! Morska (jak mawia Tomek Kopyra z wiadomego blogu) opowieść również spoko. Więcej zastrzeżeń mam do lakonicznego składu - gdyby nie blog Maćka Husa - skład byłby de facto nie znany. [4]
    Uwagi: Data przy­dat­no­ści: 01.06.2017

    Moja ocena: [3.825]
    Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
    http://www.chmielnik-jakubowy.pl
    https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

    Comment

    • Pivotal
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.05
      • 671

      #3
      BARWA: Bursztynowa, pod światło miedziana, zmętniona, piwo przejrzyste. [4.5]
      PIANA: Żółtawa, niska, drobnoziarnista, nietrwała... po dwóch minutach obrączka z cienką firanką na powierzchni, nie obklejała szkła. [1.75]
      ZAPACH: Słodki. Suszonych moreli i brzoskwiń, kardamonu, imbiru i jakby świeżego siana. Po ogrzaniu niewielkie nuty rozpuszczalnikowe. [3.5]
      SMAK: Owocowo-przyprawowy. Wyczuwalne suszone morele/brzoskwinie, kardamon, nienachalne nuty alkoholowe i akcenty zbożowe. Goryczka alkoholowo-słodowa, czuć jakby ktoś dorzucił 2-3 listki mięty... Piwo nieco winne, słodkawe i lekko kwaskowe o gęstszej konsystencji. [3.5]
      WYSYCENIE: Początkowo bardzo wysokie, później się zmniejszyło. [4]
      OPAKOWANIE: Bezzwrotne z etykietą dla miłośników żeglugi... jest opis gatunku piwa, skład jest podstawowy... a kapsel goły. [3.5]

      UWAGI: Warka do 1.06.2017, wypite 10.06'17. Pierwszy wypity MALZWEIN. Lepszy był schłodzony, w miarę ogrzewania staje się coraz bardziej męczący.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • kosher
        Biržų, Kardamon
        kosher
        Wydaje się, że jest to przeetykietowane przez zawierciańską hurtownię Martin piwo Radvilaitės Kaprizas z litewskiego browaru Biržų.
        Specyficzny aromat i smak. Kardamon dodany do lagera daje wrażenie cytrusowego imbiru.
        Piwo na tyle specyficzne, że chyba nie ma wzięcia z Auchan,...
        2019-08-17, 20:41
      • kosher
        Lądek Zdrój, Kościuszki 11, Pizzeria Kardamon
        kosher
        Nowoczesny, schludny wystrój, knajpa chyba powstała w zeszłym roku.
        Przyzwoita pizza, choć trochę jałowa, ser i sos pomidorowy proszą się o przyprawienie.
        Z beczki jasny Żywiec i smaczne, świeże cieszyńskie Brackie (6 zł.) podawane z kuflach od Brackiego ... Pils :-)
        ...
        2018-02-27, 11:54
      • e-prezes
        Browar Stu Mostów, The headless horseman
        e-prezes
        Trochę to zaskakujące, że właśnie to piwo dyniowe nosi imię mitycznej postaci znanej z legend i przekazów pisanych czy też już z współczesnej twórczości audiowizualnej. Głowę postać z etykiety puszki piwa posiada i ja jej po wypiciu nie straciłem.
        Piwo ma dość pokaźny baling - 23 stopnie,...
        2022-11-29, 16:41
      • e-prezes
        Nepomucen, Michael
        e-prezes


        Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
        2022-11-29, 13:43
      • Petitpierre
        Zarzecze, [Wrężel] Mexico Trip Part One
        Petitpierre
        Nazwa może trochę nieadekwatna <trip> brzmi tak jakby było piwo z meskaliną i spotkanie z Quetzalcoatlem murowane.

        Tabasco Coffee Stout 16,5 6

        Potężna kawa i z chilli, cynamon, kardamon, mleczna krówka, w nucie dolnej kawa i likier pomarańczowy. Smak, niestety trochę...
        2022-11-21, 11:34
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...