Piwo gotowe do oceny
Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Piwoteka] 1423
Collapse
X
-
Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Piwoteka] 1423
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brunatny, wpadający w czerń, nieprzejrzysty [4.5]
Piana: beżowa, niezbyt intensywna z drobnych i średnich pęcherzy, opadając dziurawiła. [3.5]
Zapach: z butelki ciemnych słodów i miodowy (kwiatowy). W szkle podobnie – ciemne słody kawa, czekolada, karmel łączy się z kwiatowym miodem. Jest też nuta alkoholowa – likierowa. [4]
Smak: przypomina słodkie, ciemne piwo. Są wyczuwalne nuty palone: kawowe i czekoladowe oraz słodsze- miód, karmel i rodzynki. Goryczka ciut powyżej niskiej, głównie jest zasługą paloności i alkoholowości, zaś od chmielu wyczuwalna jest w nucie ziołowej.
Ciało pomiędzy gęstym a średnim, swój wkład ma tu nie tylko miód ale również płatki owsiane, wygładzające intensywność bazowego piwa (FES). Pijalność średnia. Miłośników piw wytrawnych może na finiszu zamulać. Alkohol wyczuwalny w postaci lekkiego szczypania na języku i podniebieniu oraz rozgrzewania w żołądku. [3.5]
Wysycenie: średnie, trochę może nawet powyżej [4]
Opakowanie: Stylowa, info ok, ale zbyt mała trzcinka. [4]
Uwagi: Ciekawe połączenie FES z miodem. Ale czy na pewno jest to braggot w jego klasycznym rozumieniu?
Moja ocena: [3.775]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny [5]
Piana: jasny brąz, drobna, dość zwarta, utrzymuje się dłuższy czas na piwie, nie osadza się na szkle [3.5]
Zapach: słaby, delikatna paloność, karmel, wytrawne owoce [3.5]
Smak: pełne i treściwe, dość gęste, wytrawność i palone akcenty złamane karmelowo miodowym smakiem, z tym, że miodowy smak to ten bliższy jakiemuś trójniakowi (nie podejrzewam półtoraka), taki mix powoduje że momentami piwo jest ulepkowate, chwilami słodkie, a finisz znów porterowo-risowo wytrawny, jak da mnie misz masz dość dobrze skomponowany, alkoholu nie czuć w smaku [3.5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: ładna mała zgrabna buteleczka 0.33, fajna prosta eta, firmowy kapsel Piwoteki [5]
Uwagi: produkt niezły ale nie ja jestem jego odbiorcą
Moja ocena: [3.725]Last edited by becik; 2017-06-23, 08:27.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: No właśnie, czarny . [4]
Piana: Beżowa, bardzo drobna, niewysoka, ale za to osadza się na szkle. [4]
Zapach: Czekolada, kawa, ślad karmelu i owoców w tle daleko. [4]
Smak: Aksamitny. Czuć alkohol, wiśnie w spirytusie oblane gorzką czekoladą. W zasadzie nie czuć miodu, powinno to być wadą... [4]
Wysycenie: Niskie. [4]
Opakowanie: Małą flaszka. Kapsel browaru. Prosta, czarna eta z liczbą/datą "1423". Strasznie mała czcionka... [4]
Uwagi: Szkoda, że tego miodu nie czuć. Choć piwo konkretne i bardzo smaczne , no i podkreślające rok lokacji Łodzi .
Moja ocena: [4]
Comment
-
Comment