Piwo gotowe do oceny
Czarna Owca, Leżak Kociewski
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zmętniony, przybrudzony, w sumie dość jasny, jakoś tak na oko te 15 EBC będzie [4]
Piana: Na początku w miarę obfita, opada, śladów na szkle raczej nie ma. [3]
Zapach: Słodowy, chmiel słabo. Niestety diacetyl, też DMS (warzywa), nie jest tego jakoś megadużo, ale przeszkadza. Zdecydowanie brakuje aromatu chmielu. [1.5]
Smak: To co i w zapachu, piwo zdecydowanie słodowe (plus wady), chmielu mało. Na etykiecie stoi IBU 35. Na pewno jest dużo mniej. Dla mnie o wiele za mało. "Wyraźnie zaznaczona goryczka" - pytam się, gdzie?? [2]
Wysycenie: Średnie, może ciut za mało, ale jest mniej więcej ok. [4]
Opakowanie: Butla bezzwrotna 0,5 l, eta dość oszczędna, taka biała z żółtymi wstawkami, oszczędna w dizajnie, info są, ale z błędem: napisali, że chmiel Tattnanger (oprócz tego Marynka, Saaz), drożdże W34/70. I moim zdaniem, powinni napisać: IBU: 15 (a nie 35). [3]
Uwagi: Za drogo w stosunku do tego, co to piwo oferuje. Na pocieszenie dodam, że Koźlak z Czarnej Owcy był lepszy. Innych nie testowałem.
Moja ocena: [2.175]Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
No coś poszło nie tak z chmieleniem i matematyka wyliczenia goryczki zawiodła, a eta była już wydrukowana.
Rychu piłeś pierwszą warkę, w drugiej na ecie stoi już tylko 22 IBU. Na wszelki wypadek opowieść piwowara została zmieniona na neutralną
A co dziwnie wysokiej cenie już słyszałem. Któreś z ogniw pośredniczących zaszalało...
Może uda ci się zdobyć drugą warkę (do 20.04.2018)? Powinno zasmakowaćLast edited by Pendragon; 2017-09-04, 20:58.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Nie mogę, to byłoby nieetyczne
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty zmętniony, z minimalnym akcentem cytrynowym. [4]
Piana: Biała, drobna, niska, ale ślad "pianowy" zostaje długo. [3]
Zapach: Przewaga słodowa, śladowy powiew chmielu. [3.5]
Smak: Lekka, sympatyczna goryczka, w tle podparta słodowością, która powoli dominuje. [3.5]
Wysycenie: Dość wysokie. [4]
Opakowanie: Prosta, charakterystyczna, biała eta z łbem owcy. [4]
Uwagi: Tradycyjny w stylu leżak, lubię takie piwa "bez napinki", właśnie do wypicia na leżąco , choć dla wielu jest pewnie mało chmielowy.
Moja ocena: [3.525]Comment
-
Pancerniku, gdzie kupiłeś?
-
A tak, to prawda.
-
Bardzo ładny kolorek jasnożółty z odrobiną ciemniejszej tonacji. Piwo nie jest klarowne. Wysycenie w sam raz. Piana mocno oblepia szkło i utrzmuje się w postaci cienkiej warstwy.
W zapachu ładne nuty słodowo-ziołowe, także - jak myślę - od chmielu.
W smaku bezpretensjonalny lager, dość pełny, z wyraźnie zaznaczoną goryczką, troszkę przeszkadza mi aki lekki posmak polskiego pale ale.
Ale generalnie na plus.Comment
Comment