Jan Olbracht, Insygnia Króla

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

Jan Olbracht, Insygnia Króla

Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9788

Ocena z ARTomatu

Kolor: Nawet pod światło zasadniczo czarny... [4]
    Piana: Beżowa, bardzo drobna, średniowysoka i trwała. [4]
    Zapach: Karmel, nuty winne, lekko suszone owoce - sugerują piwo młode, niedoleżakowane... Lekka czekolada i kawa. [4]
    Smak: Aksamitny karmel, ale w tle jednak pewna chropawość. Nuty suszu owocowego mieszają się z czarną kawą, a może kawą z mlekiem...? Ale znowu czuć nadmierną świeżość, jaka dostojnym RIS-om nie przystoi... [3.5]
    Wysycenie: Niewysokie. [4]
    Opakowanie: Mała, elegancka flaszka, elegancka eta z królewską (?) koroną. Wysoka jakość, ale są już poważniejsze opakowania na rynku. [4]
    Uwagi: Ciekawy RIS, mam tylko jedną butelkę, nie mogę więc dać szansy tej "drugiej" butelce na przeleżakowanie. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że byłoby warto...

Moja ocena: [3.8]

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarne [5]
      Piana: jasny brąz, kremowa, drobna, dość zwarta, do końca został ok cm kożuszek [4]
      Zapach: lekki, miły, palonej kawy, karmelu, czekolady [3.5]
      Smak: pełne, treściwe, fajna palona nuta przygaszona karmelowo-krówkowym posmakiem, odrobina suszonych śliwek, w smaku dają się jeszcze wyczuć akcenty czekoladowe, całość fajnie zbalnasowana [5]
      Wysycenie: bez zarzutu [5]
      Opakowanie: fajna etykieta i butelka, lak niepotrzebny [4.5]
      Uwagi: Bardzo smaczny klasyk, brawo

Moja ocena: [4.35]
      Attached Files
      Last edited by becik; 2017-11-22, 18:01.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• telek
        Podpułkownik Chmielowy
        🥛🥛🥛
        • 2011.05
        • 552

W ubiegłym tygodniu miałem okazję skosztować tego trunku z butli 0,75 litra w Browarze (zostały jeszcze jakieś pojedyncze sztuki).
        RIS jak się patrzy, wziąłem druga butlę na wynos do leżakowania.

Comment

• Brodzislaw
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2013.09
          • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny, brązowy, klarowny, pod światło - rubinowy [4]
          Piana: beżowa ze średnich pęcherzyków, opadła dziurawiąc. [3]
          Zapach: ciemnych słodów: kawy i czekolady, dalej odrobina suszonych owoców: śliwki i rodzynek. Kapka wanilii i drewna zmieszana z likierową alkoholowością. [4]
          Smak: od pierwszego łyku brakuje mocy. Owszem, są palone nuty słodów: kawa, czekolada, z kwaskiem na finiszu. Jest też trochę słodyczy od suszonych owoców plus wanilia i drewno ale na pograniczu wyczuwalności. Goryczka to zasługa paloności i alkoholowości. Wkład owsiankowy wygładza doznania i nadaje treściwości piwu, które mimo to nie jest gęste. [3]
          Wysycenie: w granicach średniego - powinno być niższe [3]
          Opakowanie: B. ładna etykieta i kontra. Minus za brak laku na samym kapslu [4.5]
          Uwagi: Ogólnie fajny aromat, smak zaś mało intensywny i mało palony jak na RIS.

Moja ocena: [3.475]

Comment

Przetwarzanie...
          X