Piwo gotowe do oceny
Jan Olbracht, Insygnia Króla
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nawet pod światło zasadniczo czarny... [4]
Piana: Beżowa, bardzo drobna, średniowysoka i trwała. [4]
Zapach: Karmel, nuty winne, lekko suszone owoce - sugerują piwo młode, niedoleżakowane... Lekka czekolada i kawa. [4]
Smak: Aksamitny karmel, ale w tle jednak pewna chropawość. Nuty suszu owocowego mieszają się z czarną kawą, a może kawą z mlekiem...? Ale znowu czuć nadmierną świeżość, jaka dostojnym RIS-om nie przystoi... [3.5]
Wysycenie: Niewysokie. [4]
Opakowanie: Mała, elegancka flaszka, elegancka eta z królewską (?) koroną. Wysoka jakość, ale są już poważniejsze opakowania na rynku. [4]
Uwagi: Ciekawy RIS, mam tylko jedną butelkę, nie mogę więc dać szansy tej "drugiej" butelce na przeleżakowanie. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że byłoby warto...
Moja ocena: [3.8]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarne [5]
Piana: jasny brąz, kremowa, drobna, dość zwarta, do końca został ok cm kożuszek [4]
Zapach: lekki, miły, palonej kawy, karmelu, czekolady [3.5]
Smak: pełne, treściwe, fajna palona nuta przygaszona karmelowo-krówkowym posmakiem, odrobina suszonych śliwek, w smaku dają się jeszcze wyczuć akcenty czekoladowe, całość fajnie zbalnasowana [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: fajna etykieta i butelka, lak niepotrzebny [4.5]
Uwagi: Bardzo smaczny klasyk, brawo
Moja ocena: [4.35]Last edited by becik; 2017-11-22, 18:01.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny, brązowy, klarowny, pod światło - rubinowy [4]
Piana: beżowa ze średnich pęcherzyków, opadła dziurawiąc. [3]
Zapach: ciemnych słodów: kawy i czekolady, dalej odrobina suszonych owoców: śliwki i rodzynek. Kapka wanilii i drewna zmieszana z likierową alkoholowością. [4]
Smak: od pierwszego łyku brakuje mocy. Owszem, są palone nuty słodów: kawa, czekolada, z kwaskiem na finiszu. Jest też trochę słodyczy od suszonych owoców plus wanilia i drewno ale na pograniczu wyczuwalności. Goryczka to zasługa paloności i alkoholowości. Wkład owsiankowy wygładza doznania i nadaje treściwości piwu, które mimo to nie jest gęste. [3]
Wysycenie: w granicach średniego - powinno być niższe [3]
Opakowanie: B. ładna etykieta i kontra. Minus za brak laku na samym kapslu [4.5]
Uwagi: Ogólnie fajny aromat, smak zaś mało intensywny i mało palony jak na RIS.
Moja ocena: [3.475]
Comment
-
Comment