Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże dolnej fermentacji.
Leżakowane w beczce po żytniej whiskey.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Alk. 6,1%
Ekstr. 19,0%
Wygląd: Ciemno brunatne, nieprzejrzyste, ciemno beżowa piana, drobniutka, puszek, nie szałowa, ale długo się utrzymuje.
Zapach: Już po otwarciu z daleka czuć potężny aromat kawowy, naturalna kawa z ekspresu, ze szkła dochodzi jeszcze gorzka czekolada, mocna śliwka, lekka maggi i lukrecja oraz wanilia.
Smak: Jest wyklejające, choć nie tak jak można się spodziewać po 6,1% z 19 Plato, ale konkret, jest takie mączne w konsystencji, bardzo palone, bardzo kawowe, przede wszystkim kawowe, jest tak kawowe, że zerkałem na składniki, czy nie ma tam kawy, nie ma, przede wszystkim naturalna, ale jest i zbożówka, trochę ciemnego pieczywa i gorzkiej czekolady, jest śliwka, bardziej suszona (w zapachu była świeża), rodzynka, wiśnia, odrobina kokosa, sporo maggi (może się źle starzeć), taninowe, drewniane, lekko waniliowe, trochę jakiegoś porto lub sherry, goryczka zaznaczona. Bardzo dobrze ułożone, strasznie fajnie to ze sobą współgra wszystko. Świetny porter bałtycki, choć 6,1% to taki wariant estońsko-łotewsko-rosyjski.
Termin do 01.08.2017
Leżakowane w beczce po żytniej whiskey.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Alk. 6,1%
Ekstr. 19,0%
Wygląd: Ciemno brunatne, nieprzejrzyste, ciemno beżowa piana, drobniutka, puszek, nie szałowa, ale długo się utrzymuje.
Zapach: Już po otwarciu z daleka czuć potężny aromat kawowy, naturalna kawa z ekspresu, ze szkła dochodzi jeszcze gorzka czekolada, mocna śliwka, lekka maggi i lukrecja oraz wanilia.
Smak: Jest wyklejające, choć nie tak jak można się spodziewać po 6,1% z 19 Plato, ale konkret, jest takie mączne w konsystencji, bardzo palone, bardzo kawowe, przede wszystkim kawowe, jest tak kawowe, że zerkałem na składniki, czy nie ma tam kawy, nie ma, przede wszystkim naturalna, ale jest i zbożówka, trochę ciemnego pieczywa i gorzkiej czekolady, jest śliwka, bardziej suszona (w zapachu była świeża), rodzynka, wiśnia, odrobina kokosa, sporo maggi (może się źle starzeć), taninowe, drewniane, lekko waniliowe, trochę jakiegoś porto lub sherry, goryczka zaznaczona. Bardzo dobrze ułożone, strasznie fajnie to ze sobą współgra wszystko. Świetny porter bałtycki, choć 6,1% to taki wariant estońsko-łotewsko-rosyjski.
Termin do 01.08.2017
Comment