Wygląd: znów ciemny bursztyn, bardziej klarowne od żubrówkowego, ładniejsza piana, trwalsza, tu nawet jakiś lacing jest Zapach: mocno chmielowy, ładny, zielisty, ziołowy, lekko żywiczny, o dziwo mocno też owocowy, karmel i lekkie malnoidyny, jak na pilsa to może wskazywać na porażkę, choć mi się podoba. Jałowca, którego jestem admiratorem, nie czuję (no dobra, jak się ociepla to trochę wychodzi), lekko pieprzny i pikantny. Smak: bardzo gładkie, bardzo ładnie ułożone, znów lekko karmelowe i melanoidynowe, w smaku już jałowiec czuć, fajne zielsko, dalekie igliwie, jest owocowe, czuć wyraźnie jasny, czerstwy chleb, goryczka wyższa niż w żubrówkowym, lekki diacetyl, trochę pieprzności. Czy ono jest lekko papierowe? Fajnie ułożone i gładkie, ale trochę mdławe, za niskie tez wysycenie jak na pilsa, żubrówkowe lepsze. Uwagi: te same co przy żubrówkowym.
Kolor: Bursztynowy w stronę miedzi. To ma być pils?? [1.5] Piana: Kremowa, bardzo niska. [2] Zapach: Sporo różnego rodzaju zielska, przede wszystkim zioła, następnie nie wiadomo skąd limonka, a także szeroko rozumiany las. Zwyczajna świeża trawa też jest obecna. [4] Smak: Za bardzo chlebkowy, a nawet karmelowy. Goryczka średnia, przyprawowo-pikantno-ziołowa. Ciężkie w odczuciu, nie orzeźwia, jałowiec wyraźny. [3] Wysycenie: Niskie. [2] Opakowanie: Zielona butelka, która akurat pasuje do zielonego charakteru tego piwa, szorstka etykieta. [3.5] Uwagi: Piwo za ciężkie dla mnie i raczej dodatek owoców jałowca za to nie odpowiada. Za dużo słodu jak na pils. Warka do 25.07.2018.
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
Comment