Fortuna, Komes Barley Wine

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaw7
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.10
    • 173

Kolor ciemny bursztyn klarowny, piana pozostawia solidny łaciny, aromat owocowy - rodzynki ,w smaku jest słodko, suszone owoce, amerykańskie chmiele, nuta alkoholowa i na końcu kontra goryczki. To piwo juz teraz jest bardzo dobrze ułożone i jest po prostu świetne. Dla mnie najlepsze piwo Komesa. Moja ocena 5/5. Jednak można uwarzyć piwo za 5 złoty. Brawo!!?

Comment

• INTseed
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.05
      • 2

W sieci freshmarket za 5zł butelka 0.5zł.

Comment

• robox
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.11
        • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika INTseed Wyświetlenie odpowiedzi
        W sieci freshmarket za 5zł butelka 0.5zł.
        W promocji "2 za 10 zł" .

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

Data ważności: 04/09/2020 pite 26/10/2017

W aromacie czuć Double karmelowe IPA (takie po polsku)
          Cytrusy, żywica, karmel, suszone niesiarkowane morele , daktyle. Plus alkohol

W smaku: najpierw karmelki, cytrusy od chmielów, sosna, suszone figi, daktyle oraz rodzynki. Melasa, alkohol podgryza lecz bardziej na poziomie nieułożonej 8% imperialnej IPA.
          Pijalność jednak cholernie wysoka. 10 minut i nie ma już 2/3 butelki. Trzeba zbastować z tempem
          Kupiłem dwie sztuki w sklepie specjalistycznym po 7,6zł.
          Za piątaka we freshu, faktycznie brałbym całą półkę.
          Ogólnie deczko za słodkie, lecz ten styl tak ma. Za rok będzie petarda. Prawdopodobnie pójdzie lekko w quadruppla. Czyli będzie pychota.
          fota
          144 likes, 8 comments - stok_tom on October 26, 2017: "#stok_tomfortuna #browarfortuna @browar_fortuna #polishbeer #beerstagram #freshmarket #barleywi..."
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brąz wpadający w rubin, klarowny. [4]
            Piana: Kremowa, drobna, wysoka i trwała. [4]
            Zapach: Karmel, alko, owoce suszone. Tutaj to w zupełności wystarcza... [4]
            Smak: Pewna surowość, alko,. suszone owoce, w tym wiodące rodzynki, alko narasta i drapie. [3.5]
            Wysycenie: Niskie. [4]
            Opakowanie: W stylu komesowej serii wagi ciężkiej. Mnie się podoba. [4]
            Uwagi: Młode to jęczmienne wino, niepokorne, potrzymam je trochę w chłodzie i ciemności, aż mu rura zmięknie... .
            Swoją drogą, to kolejne ciężkie, smaczne, ale jednak na granicy niedoleżakowania piwo, wypuszczone na rynek. Rozumiem (chyba) prawa ekonomii, ale może to mogło być np. za rok 3 za 20, a nie 2 za 10 teraz...?

Moja ocena: [3.8]

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Karmelkowo-likierowe, słodkie, pełne. Naprawdę dobry, choć wymagający leżakowania, BW.
              Gdybym coś takiego dostał za 13 zł w trzystu mililitrowej butelce hiszpańskiego kraftowca, byłbym bardzo zadowolony. W cenie 2 x pół litra za 10 zł w szacie Komesa, nie wypada nie ponarzekać ;P

Comment

• DariuszSawicki
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2012.08
                • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnobrązowy, lekko zamglone. [4]
                Piana: Kremowa, gęsta, średniowysoka, trwała, delikatnie znaczy szkło. [4]
                Zapach: Karmel, ciasteczka, suszone ciemne owoce, trochę cytrusów. [4]
                Smak: Zdecydowanie słodki profil o charakterze ponownie karmelu, słodkich suszonych owoców jak figi i daktyle, a także rodzynki. Goryczka niska, odpowiednia, bardziej gorzka czekolada niż amerykańskie chmiele. Niestety całość psuje zbyt wyraźnie odczuwalny alkohol. [3.5]
                Wysycenie: Niskie. [4]
                Opakowanie: Etykieta jak w innych Komesach, pełny skład. [4]
                Uwagi: Dobre piwo tylko za świeże. Termin do 15.01.2021.

Moja ocena: [3.8]

Comment

• jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

Już żałuję, że kupiłem tylko jedno na próbę. Zaskakująca piana, spodziewałem się jej całkowitego braku, tymczasem powstała lepsza niż na niejednym porterze. Co prawda dość szybko znikła i tyle jej widziałem ale przy tej mocy, to i tak wiele. Ładny, mahoniowy kolor, delikatnie mgliste. W aromacie dzieje się prawie tak wiele jak w smaku, jest karmel, melasa, są cytrusy, trochę alkoholu, kwas chlebowy. W smaku sama przyjemność, przede wszystkim alkohol nie odrzuca, jest obecny wyrażnie, ale ani trochę nie przeszkadza, nuty jakiegoś cięższego alkoholu (brendy?). Bardzo udane połączenie coli, wiśni, melasy, suszonych owoców, karmelu, po chwili do głosu dochodzą nuty cytrusowe, wyrażny czerwony grejpfrut. Nie jest zbyt słodkie choć słodycz czuć. Na kontretykiecie piszą co prawda, że użyli amerykańskich chmieli ale to piwo bardziej w stronę English Barley Wine idzie niż w hamerykę. Podsumowując, bardzo rzetelnie uwarzone piwo, żadnej ściemy, uczciwość i fachowość, piwowarzy wiedzą doskonale co chcieli stworzyć i im się udało, dawno nie piłem tak dobrego piwa, zaskakująco dobrze ułożone (jak na tak młode piwo). .. jutro idę po kilka sztuk Z czystym sumieniem polecam kążdemu (w Polo po 6,99zł). Ważność do 15.01.2021.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowny, ciemny miedziany. Pod światło piękny rubin. [4]
                    Piana: Średnia, jasna beżowa, dużo dużych baniek. Średnio trwała. [3.5]
                    Zapach: Solidny, ciężki, słodki, likierowy, ulepkowaty. Suszone owoce, trochę karmelu, ciasteczka. Alkohol wyczuwalny, ale ładnie się komponuje. [4]
                    Smak: Słodki, słodowy, suszone owoce, karmel, ciasteczka, alkohol (ładnie wkomponowany). Goryczka niska. Posmak słodki, korzenny. Ciężki, oleisty smak, likierowy. [4]
                    Wysycenie: Drobne, niskie, dość trwałe. [4]
                    Opakowanie: Parametry podane, kapsel firmowy. Kolory skromne, ładne, ale wszystko się zlewa i jest mało czytelne. Wykonanie niestety, jak to u Miłosławia bywa, pozostawia trochę do życzenia. Etykieta trochę pomarszczona [3.5]
                    Uwagi: Może nie klasyk, ale smaczny Barley Wine. Odrobinę za słodki jak dla mnie.

Moja ocena: [3.925]
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• concerto
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🍼
                      • 2003.09
                      • 859

Warka do 29.04.2021.

Dawno ( jeśli w ogóle ) nie piłem tak alkoholowego piwa. I w zapachu, i w smaku alko zjada to piwo. Pierwsza warka bardzo mi smakowała. Ta niestety ta wypuszczona w wersji dalece niegotowej.
                      "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6402

Czas na mnie...

Piana - opada do cienkiej, niepełnej warstewki.
                        Lacing - niewiele.
                        Barwa - ciemniejszy rubin.
                        Gaz - średni.
                        Aromat - mocno słodka likierowość, karmel.
                        Smak - słodkie na wstępie, potem gorzkawe owoce suszone. Piwo jest lekko misiowate.

Goryczka jest w miarę dopasowana ale likier to podstawowy przydomek...

Szału ni ma ale ok... spoko mówię
                        Attached Files

Comment

• zgroza
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2008.03
                          • 3605

Jak dla mnie, nie było ani za alkoholowe, ani za słodkie, ale za nijakie - za mało aromatyczne i totalnie płaskie, weszło bez echa.
                          Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• slyboots
                            • 2014.03
                            • 292

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedziano - rubinowy, mętny [5]
                            Piana: Na początku kremowa i obfita lecz pózniej opada i delikatnie oblepia szkło [3.5]
                            Zapach: Słód, karmel, słodycz, lekki alkohol [3]
                            Smak: Treściwe, słodkie, landrynkowe, chmiel cytrusowy, alkohol wyczuwalny i nie dominuje, rozgrzewajace, średnia goryczka [5]
                            Wysycenie: Srednie, jak najbardziej poprawne [5]
                            Opakowanie: Gustowne i z dobrym opisem na kontretykiecie [5]
                            Uwagi: Warka:
                            24.06.2022
                            02:58 Z
                            alk. 12% obj., ekstr. 27% wag.

Składniki: woda, słody jęczmienne ( pale ale, cookie, karmelowy, czekoladowy ), ekstrakt słodowy jęczmienny, słód pszeniczny. Chmiele ( Amarillo, Columbus, Citra, Chinook ), drożdze górnej fermentacji US-05

Zdecydowanie najlepsze wśród Porterów Komesa, chmiele amerykańskie robią robotę

Polecam
                            Konkretny Porter
                            Pozdrawiam

Moja ocena: [4.15]
                            Attached Files
                            Last edited by slyboots; 2020-01-13, 19:52.

Comment

• Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2566

Przecież to nie jest porter, ani London, ani Stout, ani bałtycki, żaden.
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• slyboots
                                • 2014.03
                                • 292

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                                Przecież to nie jest porter, ani London, ani Stout, ani bałtycki, żaden.
                                Okey moja pomyłka
                                Dzięki za zwrócenie uwagi.

Pozdrawiam

Comment

Przetwarzanie...
                                X