Profesja, [Wielka Wyspa] My Polish Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Profesja, [Wielka Wyspa] My Polish Ale

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    #2
    Polish Ale

    Polish Ale to prawidłowa (obecna nazwa). Parametry jw.

    Aromat - chmiel (lekko trawiasty, troszkę trawa cytrynowa, ciut drożdżowo-słodowych niuansów
    Piana - średnia, trwała, z długim kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
    Barwa - mętna ciemna słomka/brudne złoto
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - łagodna, przyjemna goryczka, troszeczkę cytrus, może bardziej trawa cytrusowa, bo chmiel minimalnie trawiasty. Ten cytrusik podkreślony przez łagodny drożdżowy kwasek, łagodny słód. Finisz z łagodną ale dłuższą goryczką
    Treściwość - łagodna pełnia, jak na ekstrakt 10,5% jest ok

    Letnie, sesyjne piwko, które pomimo braku ekstremalnych sensorycznych fajerwerków pije się z przyjemnością.

    ps. taka moda jest w polskim krafcie by sugerować parowanie piw z wybranym jedzeniem. Tu sugerują m.in. TEX-MEX, BBQ, kalmary z cytryną. Czy jest jakieś piwo, które pasuje do łazanek, kopytek, fasolki po bretońsku czy o przysłowiowym popychaniu kotleta nie wspomnę...?

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #3
      Zdjęcie:
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X