Piwo gotowe do oceny
Profesja, [Wielka Wyspa] My Polish Ale
Collapse
X
-
Polish Ale
Polish Ale to prawidłowa (obecna nazwa). Parametry jw.
Aromat - chmiel (lekko trawiasty, troszkę trawa cytrynowa, ciut drożdżowo-słodowych niuansów
Piana - średnia, trwała, z długim kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
Barwa - mętna ciemna słomka/brudne złoto
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - łagodna, przyjemna goryczka, troszeczkę cytrus, może bardziej trawa cytrusowa, bo chmiel minimalnie trawiasty. Ten cytrusik podkreślony przez łagodny drożdżowy kwasek, łagodny słód. Finisz z łagodną ale dłuższą goryczką
Treściwość - łagodna pełnia, jak na ekstrakt 10,5% jest ok
Letnie, sesyjne piwko, które pomimo braku ekstremalnych sensorycznych fajerwerków pije się z przyjemnością.
ps. taka moda jest w polskim krafcie by sugerować parowanie piw z wybranym jedzeniem. Tu sugerują m.in. TEX-MEX, BBQ, kalmary z cytryną. Czy jest jakieś piwo, które pasuje do łazanek, kopytek, fasolki po bretońsku czy o przysłowiowym popychaniu kotleta nie wspomnę...?
-
Comment