Z dużym sceptycyzmem podchodziłem do kolejnej produkcji "perłowego" Zwierzyńca. Nie twierdzę, że to rasowe EPA, ale zachowano ramy stylu. Wziąwszy je pod uwagę piwo może ciut za jasne, a goryczka w nim zbyt szorstka. W zapachu chmiele plus lekkie utlenienie. W smaku goryczka przeplata się z lekką owocowością. Mało ułożone, ale do zaakceptowania.
Drugie podejście, dwa lane, wypite w lokalu, na spokojnie, powoli. Wrażenia podobne, piwo jak na EPA zbyt "surowe", a akcenty słodowo-owocowe kontrowane przez mineralną, szorstką nutę.
W sumie; do wypicia, jeśli nie ma nic lepszego, a na pewno w stosunku do klasycznej koncernówki o niebo lepsze.
Trzecie podejście i odnotowuję lekką poprawę, to znaczy można wypić bez skrzywienia, piwo nieco się wygładziło i zharmonizowało. Albo po prostu nieco lepsza warka.
Kolor: bursztynowo-pomarańczowy [4.5] Piana: mierniutka, średnie pęcherze, szybko opadają (piwo było zdecydowanie za zimne) [2.5] Zapach: lekki, słodowo-cytrusowy [3.5] Smak: dość pełne, dominuje goryczka, drapiąca, pestkowa, mało przyjemna, czasem piołunowa, skutecznie zagłusza cytrusy i owoce, nawet dominuje nad słodowością [3.5] Wysycenie: trochę za duże [4] Opakowanie: lane z kija w knajpie (Chata Trapera), logo na nalewaku, plastikowe naczynia [2.5] Uwagi: Nie podeszło mi co nie znaczy że komuś nie może, dla mnie goryczka zbyt nachalna
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2020-08-30, 12:44.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Ostatnio Perła wypuściła to piwo w ramach swojej serii piw sezonowych i dostępne jest w butelce o klasycznym wzorze miejscowym i etykiecie, z kapslem "Piwa sezonowe", krawatką i szumną zapowiedzią "Piwo sesyjne". Lata mijają, a problem ciągle ten sam. Jak na EPA goryczka nadal zbyt szorstka i zbyt nachalna, Plus to konsystencja, lacing i względna trwałość piany, choć w deklarowanym stylu nie odgrywa ona wielkiej roli. Kolejna próba wyjścia browaru przemysłowego w stronę nieco innych gustów. W skali 1 do 10 dałbym 4.
Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment