Piwo gotowe do oceny
Browar na Jurze, [Pinta] takAHaka
Collapse
X
-
Ooo, szok, nikt nie komentuje Pinty... A warto. Nie wiem, czy to pierwsza warka (do 07.09.2018), ale piwo ciekawe, łączące ze sobę wyrazistą ip-ową goryczkę, z ładnie zaookrągląnymi owocowymi nutami smakowymi. Szorstkość i owocowa słodowość (bo trudno tu mówić wyłącznie o cytusowości), które - o dziwo - się nie gryzą, ale świetnie uzupełniają.
A zapachowo jest równie ciekawie, pomarańczowo-chmielowo-kawowe nuty, i z tą kawowością niekoniecznie przesadziłem, bo ona tu jest...
Piwo degustacyjne, niekoniecznie w rejestrach, które chciałoby się mieć na codzień, ale warto - bez względu na upodobania - docenić ten wypust.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [4]
Piana: Niska, szybko opada, zostaje malutki kożuch. [3.5]
Zapach: Owoce tropikalne, kawa. [4.5]
Smak: Sok multiwitamina, gorzka czekolada, kawa, nuty palone, czy wręcz przypalone, końcówka kwaskowa. Goryczka wysoka, długa, palono-skórkowa. [4]
Wysycenie: Niskie. [4]
Opakowanie: Nawet ładne, mało spektakularne, jak to u Pinty. [4]
Uwagi: Bardzo specyficzne, silnie owocowe piwo. Smakuje jak sok multiwitamina zmieszany z mocno palonym dry stoutem. Ciekawe połączenie, ale nie każdemu będzie smakować.
Moja ocena: [4.125]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nic nie widać pod żarówkę. [5]
Piana: Jasnobrązowa, wysoka, mogłaby być bardziej trwała. [4]
Zapach: Słodkie owoce tropikalne, kwiaty z łąki i trochę zbożowej kawy. [4.5]
Smak: Treściwe, ale nie słodkie, dużo owoców, jednak bardziej tych cytrusowych, a nie mango czy ananas, choć ich też nie brakuje. Goryczka jest wysoka, wysoki alkohol niewyczuwalny, pije się niebezpieczne szybko. [4.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Gdyby nawet była zniżka formy to i tak oceniłbym wysoko dlatego, że bardzo lubię rugby i zawsze kibicuję Nowej Zelandii. Oczywiście jest jak zwykle: pełny skład i wysokiej jakości wykonanie. [5]
Uwagi: Świetne piwo, właściwie nie ma się do czego przyczepić...
Warka 08.11.2018.
Moja ocena: [4.475]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [5]
Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, beżowa, średnio trwała, przyzwoicie zdobi szkło. [4]
Zapach: Ogólnie tropikalno-kawowy, z tej mieszanki owoców najwyraźniej marakuja. Średnio intensywny, przyjemny. [4]
Smak: Wyraźnie marakuja, cytrusy i mango, dobra kawa, solidnie palony, w posmaku gorzka czekolada, goryczka średnio-wysoka, niedługa, przyjemna, pełne, w większości wytrawne(po za początkową owocową słodyczą), gładkie. [4.5]
Wysycenie: Niewysokie - dobrze pasuje. [4.5]
Opakowanie: Prosta, ale ładna etykieta, komplet informacji. [5]
Uwagi: Świetne piwo, pozytywnie mnie zaskoczyło smakowo - bardzo wyraziste, z balansem przesuniętym w stronę ciemnych słodów. Jeśli chodzi o styl, to dla mnie to już nie jest czarna IPA(tu bym ocenił niżej), tylko coś między Tropical FES, a American Stout. Warka do 08.11.2018.
Moja ocena: [4.325]
Comment
-
Comment