Piwo gotowe do oceny
Waszczukowe, Desitka
Collapse
X
-
Tak się zastanawiałem, dlaczego nikt nie oceniał tego dość dobrze dostępnego piwa.
Kolor bladożółty, jakby przybrudzony, podobny do nektaru z lat PRl. Piwo o wyraźnym zmętnieniu.
Piana nikła, opada szybko, nie zpostawia śladów na szkle, trudno też mówić o wyraźnej obrączce po opadnięciu piany.
Zapach: świeża woda plus minimalnie landrynki.
Smak: coś w rodzaju lekko gazowanego napoju energetyzującego skrzyżowanego z jakimś landrynkowym sokiem, śladowa goryczka.
Jak wynika z tego opisu piwo o nazwie "Desitka" nie ma nic, ale to nic wspólnego z lekką czeską dziesiątką. Moim zdaniem, gruba pomyłka, będę omijał z daleka.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi.
Jak wynika z tego opisu piwo o nazwie "Desitka" nie ma nic, ale to nic wspólnego z lekką czeską dziesiątką. Moim zdaniem, gruba pomyłka, będę omijał z daleka.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, lekko zmętnione. [4]
Piana: Biała, drobnopęcherzykowa, obfita i trwała. [5]
Zapach: Nuta chmielowa, po chwili jednak wyraźnie wyczuwalny aromat owocowy, coś jakby miodowy. Całość uzupełniona o nuty diacetylu. [3]
Smak: Lekkie w odbiorze, delikatna słodycz, posmak owocowo-miodowy z nutą ziołową. Goryczka niewielka, finisz nieco kwaskowaty. [3]
Wysycenie: Średnio wysokie. [4.5]
Opakowanie: Firmowy kapsel, niedokładny skład. Niezbyt wyszukana grafika etykiety, mnie specjalnie nie przekonuje. [3.5]
Uwagi: Ogólnie jako piwo to do zaakceptowania, jednak z czeskim pilsem (desitka) ma to niewiele wspólnego. Butelka o pojemności 0,5L, termin do 11.03.2020.
Moja ocena: [3.35]604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
-
W moim przypadku chmiel wyraźny, choć dość "łodygowy", całkiem spora treściwość jak na ekstrakt, piwo jest niefiltrowane.
Nie urzekło mnie to piwo, ale w odróżnieniu od kolegów nie krytykuję. Piłem dużo więcej nieciekawych dziesiątek z Czech
Comment
-
Comment