Piwo gotowe do oceny
Północny, Wigry
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładnie żółty, pilsowy, piwo mętne. [4.5]
Piana: Wysoka na około 2,5 cm, biała o drobniutkich równomiernych bąbelkach. Szybko opadła do dziurawej mgiełki na powierzchni, za to dość gruba była obręcz przy ściance, ślady na szkle szczątkowe. [3]
Zapach: Słodowy z wytrawnymi owocami, dość wyraźny. [4]
Smak: Na pierwszy plan wysuwa się wyraźna piołunowo-grejfrutowa goryczka długo goszcząca na podniebieniu. Spora cytrusowa owocowość również grejfrutowa z dodatkiem limonki. Jednak za mało jest "ciała" czyli wyraźniejszej chlebowej lub zbożowej podstawy. Niby coś tam majaczy w tle, jednak jak dla mnie te piwo jest zbyt jednostronne. Wspomniałem o tym Piotrowi piwowarowi ale jak powiedział taki był jego zamiar by podkreślić owocowość. [3]
Wysycenie: Nieprzesadzone, dobrze pasujące. [4.5]
Opakowanie: Szklanka firmowa, logo z suwalskim miśkiem, tylko czemu rok 2016? Podkładki dedykowane do każdego piwa, czyli idealnie jak na browar restauracyjny. [5]
Uwagi: Pite 7.03.2018 na miejscu w browarze za 10 zł.
Moja ocena: [3.6]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółty, lekko mętne. [4]
Piana: Biała i to tyle pozytywów. [2]
Zapach: Słodowy i zbożowy, nawet trochę orzechowy. Piękny, choć niezbyt zgodny ze stylem. Owoców od chmielu nie brakuje. [4]
Smak: Dominuje goryczka, która jest grejpfrutowa i pestkowa. Przydałoby się więcej podbudowy słodowej. [3.5]
Wysycenie: Wysokie, może być. [4]
Opakowanie: Ponownie nie ma wzmianki o chmielach, tylko info, że są czeskie. Oj, ja bardziej podejrzewam amerykańskie. [3.5]
Uwagi: Ładnie pachnie, ładnie smakuje, tylko to nie tradycyjny pils, a bardziej IPA.
Termin znów do 16.04.2018.
No i Wigry, które są jednym z najpiękniejszych jezior w Polsce...
Moja ocena: [3.575]Last edited by DariuszSawicki; 2018-04-06, 20:31.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, lekko zamglony. [4]
Piana: Białą, drobna, dość strzępiasta i wysoka, średnio trwała. [4]
Zapach: Pachnie słodowanym zbożem, jak domowe prawie. Bardzo sympatyczny . [4]
Smak: Ślad chmielu, generalnie również w stylu domowego piwa. Na swój sposób uroczy... . [4]
Wysycenie: Co najwyżej średnie. [4]
Opakowanie: Czarna eta w stylu browaru, jest biały niedźwiedź. [4]
Uwagi: Bardzo fajne piwo, nostalgiczne i kompletnie kontrrewolucyjne.
Moja ocena: [4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasno-bursztynowy [4.5]
Piana: delikatna, drobna, ale zwarta i trzyma fason do końca, oblepia szkło [4.5]
Zapach: lekki, owocowo-słodowy [3.5]
Smak: lekkie w odbiorze jednocześnie pełne i treściwe, goryczka miła przyjemna, niezbyt mocna, odrobina jakiegoś owocu, bardzo przyjemna słodowa podstawa i bardziej słodszy finisz, bardzo dobry balans [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: fajna prosta etykieta, firmowy kapsel [5]
Uwagi: Bardzo smaczne
Moja ocena: [4.4]Last edited by becik; 2019-10-27, 09:15.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Piana mało obfita, szybko opadająca, osadzająca się nieregularnie na szkle, Kolor klasyczny, w średniej skali żółtego, nie jest idealnie klarowne. Wysycenie w sam raz. Goryczka dość wyraźna, w stronę ziołowości, podkład słodowy też się ładnie przebija.
Zupełnie niezłe piwo, pite po Suwalskim z tego browaru, choć parametry mają podobne (różnica w alko 4,6-4,8), Wigry zdecydowanie lepsze. Gdyby jeszcze popracować nad pianą...
Comment
-
Comment