Gzub, Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Gzub, Pils

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • Bladecatcher
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 71

    #2
    Piwo kupione przedwczoraj. Stało dwa dni w lodówce. Po otwarciu wyszło z butelki. Jest wszędzie: na stole, na dywanie, na fotelu. Półlitrowy kufel udało mi się napełnić nim tylko w połowie. Browarze Gzub. To było nasze pierwsze i ostatnie spotkanie. Czerwona kartka. Warka do 8 maja 2019.
    Last edited by Bladecatcher; 2018-12-21, 19:36.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12679

      #3
      Na stronie www przez pomyłkę napisali, że piwo ma 10 % ekstr. Piwo jest niefiltrowane (klasyczne pilsy są filtrowane dla "smukłości") ale to nie problem. W przypadku dolniaków (ale i pszenic) nie słyszałem, żeby zalecać (jak napisali na etykiecie), żeby pozostawić osad w butelce.

      Nic nie uciekło z butelki

      Aromat - drożdże, ciut kwasku, słodu i chmielu
      Piana - umiarkowanie wysoka, opada w średnim tempie do trwalszego kożuszka
      Barwa - zmętniona słomkowo-złota
      Wysycenie - wyższe, żywe, musujące
      Smak - sporo drożdży z łagodnym kwaskiem, ziołowa i nieco korzenna goryczka, dość chropowata. Piwo jest wytrawniej zacierane, tony słodowe bardzo delikatne
      Treściwość - lżejsza pełnia

      Trzeba było jednak nie przelewać wszystkiego do szkła Na dnie sporo osadu. Trochę jakby przyoszczędzić na zlewaniu i nie pozbywać się gęstwy; albo im potrzebna była do refermentacji. Bo piwo jest refermentowane w butelce. Chyba rzadko się spotyka komercyjne przypadki refermentacji piw dolnej fermentacji. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że tak robią bo trudno o sprzedaż w polskich warunkach piwa niepasteryzowanego i bez filtracji w najbliższej okolicy, a większość piw mają górnej fermentacji. Jednak taka metoda w tym wypadku się nie sprawdziła niestety.

      Chmiele marynka i lubelski też nie zadają tutaj szyku. Lubelski całkiem sprawdza się belgijskich stylach i mam nadzieję, że Gzub przypomni sobie o swoich początkach i współpracy z Belgami

      Nie jest to wzorcowy pils a jako piwo jest po prostu mocno przeciętne. Bez specjalnych walorów, choć pijalne.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12679

        #4
        Zdjęcie:
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X