Gzub, Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    #1

    Gzub, Pils

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • Bladecatcher
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 71

    #2
    Piwo kupione przedwczoraj. Stało dwa dni w lodówce. Po otwarciu wyszło z butelki. Jest wszędzie: na stole, na dywanie, na fotelu. Półlitrowy kufel udało mi się napełnić nim tylko w połowie. Browarze Gzub. To było nasze pierwsze i ostatnie spotkanie. Czerwona kartka. Warka do 8 maja 2019.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Bladecatcher; 2018-12-21, 19:36.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12755

      #3
      Na stronie www przez pomyłkę napisali, że piwo ma 10 % ekstr. Piwo jest niefiltrowane (klasyczne pilsy są filtrowane dla "smukłości") ale to nie problem. W przypadku dolniaków (ale i pszenic) nie słyszałem, żeby zalecać (jak napisali na etykiecie), żeby pozostawić osad w butelce.

      Nic nie uciekło z butelki

      Aromat - drożdże, ciut kwasku, słodu i chmielu
      Piana - umiarkowanie wysoka, opada w średnim tempie do trwalszego kożuszka
      Barwa - zmętniona słomkowo-złota
      Wysycenie - wyższe, żywe, musujące
      Smak - sporo drożdży z łagodnym kwaskiem, ziołowa i nieco korzenna goryczka, dość chropowata. Piwo jest wytrawniej zacierane, tony słodowe bardzo delikatne
      Treściwość - lżejsza pełnia

      Trzeba było jednak nie przelewać wszystkiego do szkła Na dnie sporo osadu. Trochę jakby przyoszczędzić na zlewaniu i nie pozbywać się gęstwy; albo im potrzebna była do refermentacji. Bo piwo jest refermentowane w butelce. Chyba rzadko się spotyka komercyjne przypadki refermentacji piw dolnej fermentacji. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że tak robią bo trudno o sprzedaż w polskich warunkach piwa niepasteryzowanego i bez filtracji w najbliższej okolicy, a większość piw mają górnej fermentacji. Jednak taka metoda w tym wypadku się nie sprawdziła niestety.

      Chmiele marynka i lubelski też nie zadają tutaj szyku. Lubelski całkiem sprawdza się belgijskich stylach i mam nadzieję, że Gzub przypomni sobie o swoich początkach i współpracy z Belgami

      Nie jest to wzorcowy pils a jako piwo jest po prostu mocno przeciętne. Bez specjalnych walorów, choć pijalne.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12755

        #4
        Zdjęcie:
        Attached Files

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • chmielakikrasnystaw
          Chmielaki Krasnostawskie 2019
          chmielakikrasnystaw
          KONSUMENCKI KONKURS PIW
          49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
          PIWA ZGŁOSZONE

          Piwa dolnej fermentacji:
          Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
          1. Primator Pumpa – Pivovar...
          2019-08-07, 12:51
        • chmielakikrasnystaw
          2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
          chmielakikrasnystaw
          KONSUMENCKI KONKURS PIW
          48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
          Piwa zgłoszone do Konkursu

          Piwa dolnej fermentacji:
          Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
          1. Birell Lager...
          2018-08-09, 12:21
        • AaLeX
          Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
          AaLeX
          Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
          2024-11-20, 10:41
        • AaLeX
          BG SA Zabrze, Łomża Pils
          AaLeX
          Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
          2024-08-08, 18:31
        • darekd
          Köstritzer, Spezial Pils
          darekd
          To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils

          tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...
          2022-07-03, 23:35
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...