Kolor: Żółty ale trochę blady, mętne aczkolwiek nie całkowicie. [3] Piana: Nie za wysoka, poszarpana, nierównomierna ale zostawia sporo śladów na szkle. Opada do kożuszka i grubszej obrączki. [3] Zapach: Aromat wyraźny, pszeniczno słodowy adekwatny do stylu, z lekką nutą kwaskowości [4] Smak: Piwo dość treściwe, głównie słodowość, banan, ale również goryczka z lekką końcówką owocową. Choć oprowadzający nas właściciel/piwowar Karol Kaniewski ostrzegał, że to końcówka i może być trochę już przestała, to ta pszenica była całkiem w porządku. [4] Wysycenie: Jak na pszenicę niewysokie ale ja takie wolę. [4] Opakowanie: Bardzo fajna firmowa szklanka do pszenicy, podkładki drewniane z wypalanym logo. [5] Uwagi: Próbowane w browarze 13.06.2018, cena przyjemna 8 zł.
Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
Comment