Kolor: Żółty, przypomina sok grejpfrutowy, mętne. [4] Piana: Drobna, z początku wysoka, ale za szybko opada, zostawia lekkie ślady na szkle. [3.5] Zapach: Słodowy, owocowy, głównie pomarańcza, kolendra obecna. Wszystko fajnie tylko aromaty mogłyby być bardziej wyraziste. [3.5] Smak: Bardzo gęste i treściwe, mimo niskich parametrów można wręcz się najeść. Niezbyt wysoka, choć wyraźnie zaznaczona korzenna goryczka od chmielu Challenger. W odczuciu też owoce takie jak brzoskwinie i pomarańcze. Na finiszu orzeźwiający lekki kwasek. [4.5] Wysycenie: Średnie, powinno być trochę wyższe. [3.5] Opakowanie: Owocowa etykieta, dokładny skład, kapsel Browarnika Tomka. Piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane. [4.5] Uwagi: Nie jest to typowy wit, czyli lekki, mydlany i nijaki. Nie przepadam za tym stylem, ale taka interpretacja jak najbardziej mi podchodzi: dużo słodowego ciała, odczuwalna goryczka i nienachalna kolendra. Termin do 21.09.2018.
Po dwóch latach pojawiła się w sklepach druga warka Mazurskiego Witbiera uwarzonego we współpracy z Browarnikiem Tomkiem. Obecnie piwo jest pasteryzowane, a kapsel firmowy Browaru Mazurski.
Kolor inny niż dwa lata temu, jasnozłoty i delikatnie zmętniony.
Piana bez zmian i bez rewelacji.
W zapachu bardziej wyraziste owoce, głównie pomarańcza, a także kolendra.
W smaku dominuje słód, ale nie słodycz, sporo białych owoców oraz pomarańczy i brzoskwini. W tle przyprawowa goryczka, na finiszu trochę pikantna.
Ogólnie oprócz barwy piwo przypomina pierwszą warkę i bardzo mi smakowało. Termin do 25.02.2021. Przy okazji pozdrawiam Browarnika Tomka, którego parę lat temu miałem zaszczyt osobiście poznać
Kolor: Prawie klarowne złoto. [4] Piana: Biała, drobna... ale bardzo anemiczna i ulotna. [2] Zapach: Cytrusy dominują i orzeźwiają, kolendra taka bardziej homeopatyczna. [3.5] Smak: Goryczka pestki grejpfruta, lekkie pomarańcze równoważą smak słodyczą. [4] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Eta w stylu browaru, choć mnie bardziej kojarzy się z leniuchowaniem na brzegu Morza Śródziemnego niż na Mazurach... . Kapsel browaru. [4] Uwagi: Nie jest to klasyczny witek, co nie znaczy, że niesympatyczny .
Comment