Kolor: Klarowne jasne złoto. [4] Piana: Biała, drobna, średniowysoka i średniotrwała. [3.5] Zapach: Słaby, słodowo-chmielowy. [3] Smak: Orzeźwiająca goryczka dominuje, w tle lekki słód. [3.5] Wysycenie: Dość wysokie. [4] Opakowanie: Biało-błękitna eta, charakterystyczny kształt, mnóstwo info,. logo z pelikanem, kapsel browaru. [4] Uwagi: Całkiem smaczny pils, czy to nie nowa wersja "30"?
Kolor: Złocisty, w pełni klarowny. Wzorcowy dla stylu. [5] Piana: Delikatnie złamana biel. Niezbyt obfita po nalaniu. Bąbelki różnej wielkości. Trwałość nie powala. [3.5] Zapach: Mocno chmielowy, o trawiastym i ziołowym charakterze. Nuty sienne oraz lekka chlebowość w dalszym planie. [4.5] Smak: Wysoka, nieco przytykająca goryczka dominuje i utrzymuje się długo w posmakach. Wyczuwalne mineralne nuty i nieco kartonowa słodowość. [4] Wysycenie: Średnie, wyraźnie spadające w osi czasu. Pod koniec niespełna 10 minutowej degustacji piwo jest już pozbawione życia. [3] Opakowanie: Biało niebieska w kolorystyce etykieta. Ascetyczny kapsel firmowy. Estetycznie ale trochę jakby nudnawo. Nieco marketingowego podbijania marki i niezbyt dokładny skład oraz podpis piwowara i krótka prezentacja piwnego szkła dopełniają całości. [4] Uwagi: Piwo nie jest najgorsze. Powiedzmy, że na upartego przypominałoby klasyczne niemieckie pilsy, gdyby miało nieco czystszy profil. Goryczka mimo wszystko lekko przerysowana.
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła. Serviatus status brevis est 3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła. Serviatus status brevis est 3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Ekstrakt 12*, alko 5.0%
Chmiele: Tettnanger i Hersbrucker.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - coś niżej średniej.
Barwa - zamglony żółty, jasne złoto.
Aromat - nieco piwniczne, gorzkawa zbożowość,...
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...
Z tego co widzę, nie piłem Mazáka ok 10 lat Ten rzemieślnik z Moraw Południowych mocno się chyba rozwinął od tamtych czasów i jeśli chodzi o warzenie to ilość uwarzonych gatunków robi wrażenie. Dostępność też się poprawiła (kupiłem poza Morawami).
Comment