Nepomucen, Carpio

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    #1

    Nepomucen, Carpio

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • rafalek21
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2015.04
    • 1407

    #2
    W zapachu słód, melanoidyny i nieco karmelu, w tle słabiutko jakaś dziwna nuta coś między dms, a fenolami, ale nie przeszkadza specjalnie.
    Smakowo głównie melanoidyny, słód, stosunkowo wytrawny, średnio pełny, goryczka średnio-niska chmielowa(skojarzenia mam z klasycznymi odmianami)

    Warka do 07.03.2019. Całkiem przyjemne, smakowo nie mam nic do zarzucenia, 3,5/5.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12899

      #3
      Koźlak holenderski (górna fermentacja)

      Alk. 6,7%

      Aromat - wspomniane melanoidynowe słody (tony podpalane)
      Piana - średnie, zwarta, umiarkowana trwałość
      Barwa - esencja ciemnej herbaty/ciemny rubin
      Wysycenie - łagodne, minimalnie musuje. Na finiszu już go nieco brakuje
      Smak - podpalane słody, łagodna mleczna czekolada (bez słodyczy), odrobinę suszonych owoców (na czele ze śliwką, ale jest też kwaskowe muśnięcie innych owoców), bardzo łagodna podpalana goryczka
      Treściwość - pełne piwo

      Przydałoby się nieco wyższe wysycenie i treściwość. Choć piłem oryginalne koźlaki z Holandii i niektóre też były takie lżejsze. To nie jest styl ze sztywnymi zasadami.
      Przyjemne, łagodne, sesyjne piwo, które zawdzięczamy ich dawnemu piwowarowi - Jacerowi (miłośnikowi tego typu piwa i osobie, dzięki której w ogóle się pojawiło u nas), a który kontynuuje warzenie tego stylu obecnie w swoim browarze w Miliczu:

      Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


      W bezpośrednim porównaniu to piwo jednak trochę ustępuje tamtemu. Cechą wspólną jest praktycznie taka sama barwa piwa.


      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12899

        #4
        Click image for larger version

Name:	P1100395.JPG
Views:	65
Size:	24,0 KB
ID:	2323720

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Nepomucen, Nepo Lager
          darekd
          Coraz bardziej chcą zapomnieć o starej nazwie browaru na rzecz „Nepo Brewing”

          4,9% alk.

          Aromat – nijaki, ani słód, ani chmiel bez jakiegoś profilu i niewyraźnie. Na dodatek jakaś kwaskowość i minimalna kiszonka
          Piana – dość wysoka, nietrwała, dłuższa koronka
          Wysycenie
          ...
          2024-07-21, 01:42
        • darekd
          Nepomucen, Nepo No Title
          darekd
          Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

          Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

          24,5% ekstr.
          10,5% alk.

          Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
          2024-11-29, 01:44
        • darekd
          Nepomucen, Crazy Lines #43 Pacific Dream
          darekd
          West Coast IPA chmiel: Motueka, Nelson Sauvin

          7,5% alk.
          16,5 ekstr.

          Aromat - przede wszystkim ubogi z lekkimi nutami cebulowo-czosnkowymi i jakimiś łagodnymi cytruskami
          Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, ale z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
          Barwa...
          2024-03-12, 21:46
        • Javox
          Nepomucen [Nepomucen & Gwarek], Dankadelic
          Javox
          Cold IPA

          Chmiele: Idaho 7, Simcoe, Amarillo.
          Ekstrakt 11*, alko 4.9%, goryczka 3/5.

          Piana - nie opadła od razu.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony jasny żółto pomarańczowy.
          Aromat - mango, cytrusy około pomarańczowe z dziką...
          2023-12-02, 18:54
        • darekd
          Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle
          darekd
          Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.

          Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/...
          2024-11-27, 02:10
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...