Belgia, Bold Special Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szostak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 1176

    Belgia, Bold Special Ale

    Bold special ale
    Producent: Browar Belgia. Kielce
    11,5 % ekstraktu
    5,7 % alkoholu
    W składzie, oprócz wody, słodu i chmielu są jeszcze grys kukurydziany i barwnik E150c
    Piwo fermentacji górnej, produkowane (ponoć) według belgijskiej receptury. zastanawia tylko cokolwiek mało belgijskie słowo ale.
    Barwa ciemnego bursztynu (zawdzięczana barwnikowi E150c), piana przeciętna, brudnobiała.
    Smak mało wyrazisty, ale bez nieprzyjemnych posmaków, bardzo słaba goryczka, zapach lekki, lecz dość przyjemny.
    Piwo produkowane dla sieci marketów Leader Price
    Według mnie jedno z najlepszych piw wytwarzanych dla tej sieci.
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #2
    Słowo "ale" nie jest obce w piwowarstwie belgijskim. Pewna ilość browarów produkuje piwa typu pale ale na modłę angielską (Interbrew macha w Leuven piwa Marstons całkiem brytyjskie, zresztą). "Ale " brzmi poza tym bardziej handlowo niż "biere de houte fermentation" (przepraszam, jeśli coś naknociłem, ale francuskiego nie znam).

    Comment

    • Cezar
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1349

      #3
      Butelka czy puszka?

      Jeśli to pierwsze, to zaraz po pracy lecę do LP.

      Comment

      • szostak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.02
        • 1176

        #4
        Cezar napisał(a)
        Butelka czy puszka?

        Jeśli to pierwsze, to zaraz po pracy lecę do LP.
        Niestety, puszka. Wersji butelkowej nie widziałem. Ale może masz u siebie porządnego leadera price, bo ten lubelski jest prawdopodobnie najgorszy w kraju; nigdzie nie widziałem takich braków jak tam.

        Comment

        • Piecia
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.02
          • 3312

          #5
          szostak napisał(a)

          Ale może masz u siebie porządnego leadera price, bo ten lubelski jest prawdopodobnie najgorszy w kraju; nigdzie nie widziałem takich braków jak tam.
          pocieszę Cię bo w Białymstoku jest jeszcze gorzej
          Koniec i bomba,
          Kto nie pije ten trąba !!!
          __________________________
          piję bo lubię!

          Comment

          • szostak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.02
            • 1176

            #6
            Piecia napisał(a)


            pocieszę Cię bo w Białymstoku jest jeszcze gorzej
            Nie może być gorzej. Doszło nawet do tego, że raz się wściekłem, gdy znów nie bylo płynu do naczyń i zadzwoniłem ze skargą do warszawskiej centrali. Reakcja była błyskawiczna; jeszcze tego samego dnia na półkach było wszystko Gdy u ciebie jest to samo, to zadzwoń do warszawy, a tamci pogonią kota komu trzeba.

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9865

              #7
              To nie jest złe piwo. A jednak...
              To Ale w nazwie - toż poza barwą nie ma w tym piwie nic z Ale.
              Ledwo wyczuwalne zapach i smak. Pod każdym względem zbyt mało wyraziste, ale z drugiej strony nie razi niczym szczególnym. Czyli nijakie piwo.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              • pjenknik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 3388

                #8
                E 150c to tylko karmel "amoniakalny". Jeżeli chodzi o dodatek "amoniakalny" to juz trzeba zapytać chemików o co chodzi. Do wyboru jest jeszcze E 150 a Karmel, E 150 b Karmel siarczynowy, E 150 d Karmel amoniakalno siarczynowy. Pozdrawiam, życząc smacznego i na zdrowie
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • pama
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.08
                  • 205

                  #9
                  Amoniakalny, bo jest otrzymywany z syropu skrobiowego z użyciem amoniaku jako katalizatora.

                  Comment

                  • martin7602
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2002.10
                    • 8

                    #10
                    Na Bolda skusiłem się bo jestem miłośnikiem piwowarstwa belgijskiego. Piwko barwą przypomina Palma, jednak jest sporo gorsze. Nijaki smak-mało wyraźny. Barwa ładna bursztynowa.W sumie 3+

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19255

                      #11
                      Moja ocena: [3.4]
                      Last edited by e-prezes; 2002-11-18, 14:45.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23897

                        #12
                        no to żeś dał czadu.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19255

                          #13
                          byłem ciekaw czy da się napisać komentarz a potem wspaniałomyślnie go usunąć z racji, że zamierzam jeszcze spróbować tego piwa (i przetestować "zmianę oceny" - dawniej się nie dało!) to jeszcze się odezwę.

                          Comment

                          • RAFIFAFI
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2002.11
                            • 188

                            #14
                            Ja piwa puszkowego generalnie nie piję i nie wiedzieć czemu skusiłem się wczoraj na to piwo. Piwo oprócz pięknej barwy jest rzeczywiście bez wyrazu ponadto ma zdecydowanie lepszy smak niż zapach. Jedyne co zraca uwagę to piękna, wielka ale drobna piana - utrzymywała się w kuflu jeszcze jakiś czas po wypiciu.
                            Tylko z butli!

                            Comment

                            • szostak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.02
                              • 1176

                              #15
                              RAFIFAFI napisał(a)
                              Ja piwa puszkowego generalnie nie piję i nie wiedzieć czemu skusiłem się wczoraj na to piwo. Piwo oprócz pięknej barwy jest rzeczywiście bez wyrazu ponadto ma zdecydowanie lepszy smak niż zapach. Jedyne co zraca uwagę to piękna, wielka ale drobna piana - utrzymywała się w kuflu jeszcze jakiś czas po wypiciu.
                              Interesujący sposób picia; piwa nie ma, piana została

                              Comment

                              Przetwarzanie...