Belgia, Bold Special Ale

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

Pozwoliłem sobie na ponowną ocenę. Gdy oceniałem pierwszy raz nie było tabelki

Moja ocena: [3.675]
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19258

a jak to się ma do twojego motta życiowego - "...puszkowemu ... nie!"?

Comment

• szostak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.02
        • 1176

e-prezes napisał(a)
        a jak to się ma do twojego motta życiowego - "...puszkowemu ... nie!"?
        Skoro piwo to dostępne tylko w puszsce, to nie ma wyjścia, jeśli się chce spróbować, to trzeba złamać zasady

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

Zakupione w warszawskim Geancie w kompleksie Fort Wola (jakoś coraz więcej w tej Polsce kompleksów... )

W sumie taki cenowy Palm - wyraźnie czuć posmak piwa górnofermentacyjnego, ale jakościowo odbiega od 'oryginału'. Polecam, chociaż lepiej kupić Palma. Chyba że w portfelu pustki.

Aha - piana identyczna, jak w Palmie, czyli mistrzostwo świata.

Comment

• e-prezes
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19258

ocena już była, więc dodam, że po kolejnych dwóch Boldach nie wstydzę się tej oceny. piwo jest smaczne mimo chemii, którą w nie pakują.
            piana oczywiście solidna, barwa bursztynowa jak w Palmie, nic nowego! smak stonowany, wyraźnie nie gorzki. b. dobre lowcostowe piwo specjalne.

Comment

• Cocobango
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.04
              • 818

Piana intensywna lecz niestety b. szybko opada, kremowa - jasno karmelowa. Barwa ciemno bursztynowa. Gazu nieco zamało. Zapach mało wyrazisty. Smak: Brak goryczki, po chwili kwaśny posmak. Nie najgorsza szta graficzna. Pakowany tylko i wyłącznie w blachę.

Moja ocena: [2.825]

Comment

• slavoy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛
                • 2001.10
                • 5055

Taka zubożona wersja Palma, tzn. bardzo podobne odczucia smakowo-zapachowe, tyle że dużo mniej intensywne, co powoduje niejaką płaskość smaku.
                Piana na murowane 5, nasycenie CO2 też odpowiednie.

W sumie można wypić jako tanią odskocznię od jasnego pełnego, gdy nie ma pod ręką Palma.
                Attached Files
                Dick Laurent is dead.

Comment

• Pinio74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.10
                  • 3881

Bold Speciale Ale - kupione w płockim Leader Price. Bardzo miła niespodzianka, dobre piwko za niską cenę. Kolor ładny, ciemnobursztynowy, gazu odrobinkę za mało, piana średniopęcherzykowata, bardzo obfita i dość trwała, aromat przyjemny, chmielowo-owocowy, smak trochę płaski niewielka goryczka, dominują odczucia kwaskowo-słodkawe, dość przyjemne. Opakowanie poprawne (szkoda, że tylko pucha). Ogólnie piwo podobne do Palma, taka tańsza wersja, ale w Leader Price jedno z lepszych piw.

Moja ocena: [3.55]
                  Last edited by Pinio74; 2004-03-01, 07:53.
                  BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

kolor - piękny, bursztynowy
                    piana - niezauważalnie beżowa, drobna, zwarta, mocno, dość długo się utrzymuje
                    gaz - troszke za mało
                    zapach - słabo wyczuwalny, na pierwszy plan wysuwa sie woń słodowa
                    smak - jak na piwo kupione w Leader Price bardzo przyzwoite, pełne w smaku, wyczuwalna słodycz oraz podobieństwo do Palma.
                    opakowanie - dość tandetna puszka

Przyzwoite marketowe piwo, mogę śmiało polecić

Moja ocena: [4.05]
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Puszka średniawa... Taka bez pomysłu, bez polotu.
                      Kolor bardzo ładny, takie ciemne złoto.
                      Piana dość wysoka. Opada średnio szybko i jest lekko beżowawa.
                      Zapach przyjemny. Jest głównie słodowy, ale wyczuwa się ale'owe, estrowe nutki. Bardzo podobny do Palma, ale to przecież nic dziwnego.
                      Gaz dobry.
                      W smaku czuje się najpierw słodowość, potem do głosu dochodzą nutki owocowe. Całości towarzyszy leciutka goryczka.
                      Jest to po prostu tańszy kuzyn Palma. Tańszy nie znaczy w tym przypadku zły.

Moja ocena: [4]

Comment

• iommi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.07
                        • 1522

Kupiłem w rybnickim Leader Price, oczywiście konserwa, cena ok. 1,80 zł. Ładna solidna piana i owocowy zapach, kolor ciemnoherbaciany. W smaku całkowicie przeciętne - przeważają owocowe akcenty, lekko słodowe, wodniste, całkowicie pozbawione goryczki. Bez wyrazu.
                        Mnie nie smakowało - trója na szynach.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19258

jeśli to jest klon Palma to czemu jest w piwach polskich?

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23902

bo jest warzony w Polsce.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Pendragon
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny bursztynowy kolor, szkoda że uzyskany chemicznie, ale skoro oceniamy barwę bez względu na jej pochodzenie, to należy się najwyższa ocena [5]
                              Piana: minimalnie beżowa. początkowo dosć gęsta,ale niezbyt wysoka, powoli zanika, by po ok. połowy pokala zniknąć całkowicie. osiada na szkle [2]
                              Zapach: trudno wyczuwalny, aczkolwiek da się wyczuć lekkie nuty owocowo-słodowe [3]
                              Smak: smak delikatny, goryczka pojawia sie po chwili , ale bardzo niewielka [3.5]
                              Wysycenie: poczatkowo zapowiada sie bardzo dobrze, ale "sił" starcza na pół kufla [3.5]
                              Opakowanie: niezbyt ciekawa puszka, ale widuje się większe tandety [2.5]
                              Uwagi: To moja pierwsza ocena Puszka kupiona w Leader Price oczywiście, bo chyba tylko tam można kupić to piwo? Mimo, uwaga, ponad miesięcznego przeterminowania (tak tak, nie zauważyłem tego) piwko smakuje całkiem dobrze; widocznie chemia dobrze je konserwuje Podsumowując - warto spróbować tego kuzyna Palma, tym bardziej, że w LP raczej niczego lepszego nie dostaniemy.

Moja ocena: [3.2]

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pendragon
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

zapomniałem dodać, że obecnie producent podaje 5,0 % alkoholu

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

Przetwarzanie...