Piwo gotowe do oceny
Sady, [Deer Bear] Czyste Złoto
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Niekoniecznie "czyste złoto", raczej bladozłoty, zamglony. [4]
Piana: Biała, dość wysoka, całkiem drobna i całkiem trwała. [4]
Zapach: Głównie owoce, w tle trochę chmielu. Sympatyczny, oldskulowy z powiewem nowoczesności . [4]
Smak: Lekka goryczka, delikatny akcent trawiasty, w tle klasyczna słodowość i lekkie owoce. [4]
Wysycenie: Dość wysokie. [4]
Opakowanie: Niedźwiedź z kuflem piwa. Mało wyszukane wzornictwo... [3.5]
Uwagi: Sympatyczne piwo, nie tak pilsowe, jak ogłasza nazwa, i nie tak złote, jak chcieliby twórcy. Ale piwo smaczne, do wypicia i powtórzenia .
Moja ocena: [3.975]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, zmętnione. Płatków złota nie widziałem. [3.5]
Piana: Kolor przybrudzonej bieli. Drobnopęcherzykowa z większymi pęcherzami, dość obfita, trwała. [4]
Zapach: Średnio intensywny, chmielowy aromat z nutą ziołową i lekko cytrusową. [4]
Smak: Lekka słodowość, średnio treściwe z nieco kwaskowatym finiszem. Goryczka od początku spora, dość zalegająca, grapefruitowa. Wyczułem wyraźne posmaki cytrusowe i sosnowe, charakterystyczne dla nowofalowych odmian chmielu. [3.5]
Wysycenie: Wysokie. [4]
Opakowanie: Etykieta trochę dziecinna, nie przemawia do mnie. Brak pełnego składu ( słody, drożdże); kapsel firmowy. [3.5]
Uwagi: Piwo do wypicia, jednak niczym nie zachwyca, raczej nie sięgnę ponownie.
Moja ocena: [3.75]604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grodek Wyświetlenie odpowiedziPłatków złota nie widziałem.
Chmiele polskie i amerykańskie
Aromat - początkowo wyraźniejszy cytrusowy chmiel, ale bardzo ulotny. Po przelaniu do szkła już ledwie wyczuwalny
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - złoto-cytrynowa, brokat nadal "lejącego" złotej mgiełki, piwo zmętnione (niefiltr)
Wysycenie - zdecydowanie musujące, ostrawe
Smak - przyjemna cytrusowość, goryczka średnia z umiarkowanie długim finiszem, bardziej zalegająca. Jakiś minimalny landrynkowy posmaczek
Treściwość - łagodna
Wytrawne zacieranie nadało piwu rześkości. Przypomina bardziej apkę niż pilsa. Brokat w piwie dla mnie nie jest potrzebny. Patrząc na kiczowatego misia z podkrążonym oczkiem i kuflem, który wieńczyła wielka piana w kształcie zdechłej owcy myślałem, że dostanę kraftową odmianę klasycznej tatry czy innego harnasia. Się skusiłem, bo się starzeje... a tu nie mój target absolutnie.
Mogliby wyeksponować ten brokat. Może miś w brokatowej bieliźnie na disko-parkiecie, żeby przyciągał chętnych nowych doznań.
Piwo jest lekkie, rześkie, czyste w odbiorze i nieźle pijalne. Ale też skąpe jeśli chodzi o smak.
Comment
-
Comment