Piwo gotowe do oceny
Bojanowo, Bojan Porter
Collapse
X
-
Dzięki smsowi Długasa wiedziałem, że należy się zmobilizować. Wszedłszy moim oczom ukazały się niedobitki-niedopitki. Zostawiłem 4 sztuki, wziąłem 6 i zabieram się za degustację. W składzie dwa polskie chmiele, 5 słodów w tym pszeniczny i rzucony niedbale na przedzie rok 1881 (bo?)
Piana opada do obrączki. W aromacie ładny karmel, creme brulee, wanilia stonowana, raczej rejestry słodsze niż korzenne. Czekolada gorzka, kakao bez mleka, troszkę wiórek kokosowych. Aromat, nie da się ukryć, na medal. Nuta dolna troszkę korzenna, wyraźna Marynka i odrobina wiśni. Nadal bardzo, bardzo.
W smaku czekoladowy, nie za słodki, przyjemnie mleczno-kawowy, finisz goryczkowy-chmielowo korzenny.
Ot, i trafił się Bałtyk. Szumi. Może-ć i z tego sztorm będzie?
Warka 15.01.2020/NMały porterek-przyjaciel nerek
-
-
Właśnie piję. A raczej kuruję się za pomocą tego porteru, albowiem dopadło mnie choróbsko.
Mam nieco upośledzone powonienie i smak, ale faktycznie nadspodziewanie dobry porter.
Kawę z lekką kwaskowatością wyczuwam i w smaku i zapachu, ładna wanilia i chmielowo-palona goryczka. Nie ma tu za dużo słodyczy. Jak to mnie nie wyleczy, to znaczy, że choroba jest nieuleczalna
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kompletnie czarny. [4]
Piana: Beżowa, bardzo drobna, z garścią większych bąbli, średniowysoka i średniotrwała. [3.5]
Zapach: Palony słód, karmel, rodzynki, gorzka czekolada. [4]
Smak: Gorzka czekolada, akcent ziemisto-popiołowy, wiśniowe praliny. Aksamitny. Bardzo dobrze ukryty alko. [4.5]
Wysycenie: Niewysokie, choć trochę w paszczy musuje... [4]
Opakowanie: Brązowa, lekko metalizowana eta, wizerunek żaglowca kojarzy mi się z miedziorytem. Najsłabiej wypada tu biały kapsel browaru... [4]
Uwagi: Fajny, mięsisty porter. Mam nadzieję, że jak trochę poleży, to jeszcze spoważnieje, choć i tak jest OK. Data do 14.01.2020. Kupiony w Lidlu .
Moja ocena: [4.15]
Comment
-
-
"Do Grupy BRJ należy obecnie kilka browarów z historią: Ciechan, Lwówek (wydzierżawiony) i Biskupiec, a w planach jest budowa kolejnego zakładu w Darłowei."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116 Wyświetlenie odpowiedziJuż dawno Bojanowo się wydzielilo z BRJ
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny brąz, prawie czarny. [4.5]
Piana: Beżowa, drobnobabelkowa, niestety z trwałością słabo. [3]
Zapach: Aromat intensywny, gorzka czekolada, wiśnie, wszystko lekko przypalone. [4]
Smak: Smak palono-kakowo-czekoladowo-wiśniowy. Porter dość złożony, ale w kierunku wytrawnego. Lekka metaliczność na końcu. Alkohol dobrze ukryty. [4]
Wysycenie: Średnie, kilka bąbelków za dużo. [4]
Opakowanie: Fajna etykieta w porterowych barwach, firmowy kapsel. [4.5]
Uwagi: Nadspodziewanie dobry porter za bardzo dobrą cenę. 4,59 w Lidlu. Mam nadzieję, że będzie w stałej ofercie sklepu.
Moja ocena: [3.95]BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedziNadspodziewanie dobry porter za bardzo dobrą cenę. 4,59 w Lidlu. Mam nadzieję, że będzie w stałej ofercie sklepu.
Powiem więcej, w tej formie, nie wiem czy to nie najlepszy porter (22 blg) na rynku.
Ech, że też wziąłem tylko dwie butelki...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedziPiwo jest już w dystrybucji poza Lidlem, do dostania w małych sklepach za około 6 zł.
Ale pozostaje pytanie, czy utrzymają ten poziom. Do premierowej warki, moim zdaniem, przyłożyli się bardzo. A jak będzie dalej, to dopiero zobaczymy.
Comment
-
-
Ja poganiałem w zeszłym tygodniu po Lidlach i dorwałem Portery z Bojanowa w końcu na Ursynowie. Kupiłem 4 i po skosztowaniu również żałuję że nie z 10 Bardzo smaczne już teraz. A Cena świetna 4,59 a po oddaniu butelki to tylko 3,99:P.
Comment
-
Comment