Piwo gotowe do oceny
Zapanbrat, [Trzech Kumpli] Porter Bałtycki
Collapse
X
-
Błędem Trzech Kumpli było zrobienie tego portera jako 20-tki.
Wodnistość jest wyczuwalna, piwu brak ciała.
Praktycznie nie ma akcentów owocowych, nie ma słodyczy, dominuje wyraźna paloność, czekolada i kawa i ten miks jest przyznam udany, choć profil jest jeszcze nieco chropowaty, powinno pomóc temu piwu wyleżakowanie.
Na tą chwilę moja ocena to trójka z plusem.
Warka 17/01/20.
Używki Świata, Bukowińska. 9.30 zł.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowoczarny, nieprzejrzysty. [4]
Piana: Ciemnobeżowa, drobna, dość wysoka, ale kompletnie nietrwała. [3]
Zapach: Gorzka czekolada, kawa, może trochę skórki od chleba albo płatków? Ślad wiśni w alkoholu. [4]
Smak: Czekolada, wiśnie, a w zasadzie praliny wiśniowe. Mięsisty, choć też wyczuwam pewną lekkość, w zasadzie mi to nie przeszkadza. W zasadzie... [4]
Wysycenie: Średnie, prawie niskie. Śladowo musuje. [4]
Opakowanie: Prosta, klasyczna eta. Do bólu. I to mi się podoba . [4]
Uwagi: Smaczne piwo, pralinowo-wiśniowe. Skłaniam się ku opinii kolegów, ja też preferuję portery bałtyckie "pełnomorskie", powyżej 9% i ok. 22* .
Moja ocena: [3.9]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nie widzę prześwitów. [4.5]
Piana: Jasnobrązowa, niska, bardzo szybko opada, nie zdobi szkła. [3]
Zapach: Wiśnia, trochę kawy... słabo. [3]
Smak: Wiśnia, czekolada i melanoidyny, czyli trochę podgrzana skórka chleba. Jest też sporo palonych nut, końcówka smakuje jak mocniejszy stout. [3.5]
Wysycenie: Niskie, pasuje mi tu. [4]
Opakowanie: Niezwykle prosta etykieta z niezwykle pompatycznym opisem z tyłu. [4]
Uwagi: Smakowało, ale mógłbym z miejsca wymienić 10 lepszych polskich porterów bałtyckich. Termin do 17.01.2020.
Moja ocena: [3.375]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny [5]
Piana: brązowa, drobna, mocna i zwarta, można jeżyka z zapałek zrobić [4]
Zapach: delikatny, lekka paloność z odrobiną śliwki [3.5]
Smak: pełne, treściwe, dobrze wyważona paloność, posmak wytrawnej kawy z czekoladą gorzką, odrobina wanilii, leciutki posmak suszonej śliwki, bardzo dobry balans [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: prosta i klasyczna etykieta, firmowy kapsel [5]
Uwagi: Mi to piwo naprawdę smakowało, zrównoważone i zbalansowane, nie wiem co poprzednikom w nim nie pasowało
Moja ocena: [4.375]Last edited by becik; 2020-02-25, 18:57.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ekstrakt 20.0* - alko 8.0%
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo z krążkowaniem.
Gaz - średni.
Barwa - bardzo ciemny brąz, pod mocne światło rubinowy.
Aromat - praliny i czekolada.
Smak - dość słodko, czekolada, pomadki, cukierki kakaowe, cukierki Kukułki, nie za duża goryczka.
Niezłe, naprawdę niezłe
Bardzo ładna etykietka (taka jak powyżej u Becika)
Comment
-
Comment