Kolor: Ciemnobursztynowy, lekko zamglony. [4] Piana: Kremowa, bardzo drobna, śrendiowysoka i trwała. [4] Zapach: Dominują nuty winno-owocowe i karmel. [3.5] Smak: Słód, karmel i suszone owoce. Lekki alko... [3.5] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: W stylu browaru niestety, czyli przeładowana eta.
Wydaje mi się, że piwo nazywa się "Koźlak pszeniczny"... [4] Uwagi: Fajnie, że ktoś robi weizenbocka. Trochę on nieuczesany, a może młody jeszcze...?
Kolejne podejście, tym razem do wersji beczkowej na WFP.
Piwo jakby dojrzalsze, a może ja bardziej spragniony starej, dobrej piwnej klasyki.
Gdyby ktoś chciał na chwilę odsapnąć od amerykańskich chmieli, sosen czy asfaltów - polecam .
Obecnie, na całkiem fajnej etykiecie, parametry 6,0% i 16,1*.
Piwo nadal całkiem smaczne, choć - może podświadomie - uważam, że nieco zelżało...?
Poza tym, hop, hoooop!!! Kurka-rurka, tu nikt tego nie pije? Nie ocenia??? Co, tylko ipy-sripy…?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
Obecnie, na całkiem fajnej etykiecie, parametry 6,0% i 16,1*.
Piwo nadal całkiem smaczne, choć - może podświadomie - uważam, że nieco zelżało...?
Poza tym, hop, hoooop!!! Kurka-rurka, tu nikt tego nie pije? Nie ocenia??? Co, tylko ipy-sripy…?
Ja piję ale na mojej etykiecie czyli obecnie jest 5,8% alk. i nie podali ekstraktu. Jak na koźlaka (tym bardziej pszenicznego) to niewiele.
Aromat - słodką drożdżówką, trochę suszu owocowego, karmelu. Delikatna korzenność
Piana - niska, pod dłuższej chwili nic nie zostaja
Barwa - brązowo-brunatna, zmętniona
Wysycenie - za niskie, jak na pszenicę zdecydowanie za niskie (stąd piana)
Smak - drożdżowe ciastko, dość słodkie, lekki prażony słód i susz owocowy. Znikoma korzenność na finiszu
Treściwość - solidna pełnia, ale koźlakowa lekkość
Znikome wysycenie (butelka) znacznie obniża ocenę. Gdyby nie to byłoby dobrze. Jest trzy na szynach. Szkoda, mam nadzieję, że to przypadek.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, opalizujący złoty.
Aromat - tytoń i owoce.
Smak - słodkawe, ziołowo tytoniowe,...
Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
Dokładniej 11 lat
Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - cytrusy i pomarańczowy.
Smak - dość słodko,...
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - niewiele.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony żółty.
Aromat - cytrusy i ananas.
Smak - lekko słodkawe, lżejsza cytrusowość, lekka goryczka. W aftertaste mięta....
Comment