Fortuna, Fortunatus I: Wild Barley Wine

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    #1

    Fortuna, Fortunatus I: Wild Barley Wine

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

    #2
    Aromat - na początek trochę "dzikich", stajennych nut, ale potem beczka dominuje, owocowa cierpkość też się pojawia
    Piana - umiarkowanie wysoka, po nieco dłuższym czasie znika całkiem
    Barwa - bardzo ciemny brąz, nieco rubinowy dodatkowo pod światło, zmętnione
    Wysycenie - umiarkowane, ale musujące
    Smak - winna kwaskowość podbita przez leżakowanie w beczce po czerwonym winie, cierpkość od drożdży (bretty) trochę mniej. Tony drewna beczkowego. Dopiero na końcu barley wine - w związku z tym miękkie, ciepłej słodowej gęstości stylu jest raczej niewiele. Alkohol jak na 13,1% jest ładnie ukryty. Rozgrzewa. Finisz cierpko-winny
    Treściwość - mocno schowana pod winnymi akcentami i nie ma się poczucia ciężkości

    Lubię bardzo mocne piwa na brettach. Zyskują na złożoności, nie wydają się ulepkowate i zbyt ciężkie. Z drugiej strony nie lubię piw leżakowanych po beczkach po winie. Ciemne słody trochę tracą w nich na odbiorze. W tym wypadku tu tak jest - bretty i ta beczka powoduje, że posmak w ustach (finisz) jest winny i nawet nie jest to porto itp.

    Czy to wada? Nie! Nie przypuszczałem, że tak można zmienić BW o takim ekstrakcie 27%. Wyszedł najbardziej wytrawny barley wine jaki piłem Choć jeśli miałbym sugerować cokolwiek na przyszłość to bardziej sherry cask, bo same bratty zrobiły już sporo.

    Użyto chmieli amerykańskich (Amarillo, Columbus, Citra, Chinook) - kompletnie niepotrzebnie, chyba że to marketing na nasz rynek. Chmiel tu praktycznie nie odgrywa roli, a Belgowie sięgają przy takich piwach po klasyczne odmiany.

    Nie do końca to czego się spodziewałem, ale nazwa Wild Barley Wine tu pasuje. Jak pisałem, beczka po sherry lub porto z dzikimi drożdżami bardziej trafiłaby w mój gust. To jednak tylko kwestia gustu

    Mamy do czynienia z bardzo ciekawym produktem i do tego zdecydowanie udanym. Eleganckim, co podkreśla stylowa, stonowana etykieta. Mam nadzieję, że pomysł łączenia bardzo mocnych piw z dzikimi drożdżami będą w Fortunie kontynuować, bo tym piwem udowodnili, że potrafią warzyć piwa na kapitalnym poziomie.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12784

      #3
      Zdjęcie:
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Sady, Barley Wine
        ART
        Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

        Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
        skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
        2024-12-07, 17:56
      • darekd
        Mykułynećkyj, Barley Wine
        darekd
        Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
        W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
        2024-01-08, 00:20
      • etman
        Piwowar nr 51
        etman
        Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

        Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
        2024-12-10, 18:48
      • m2200
        Barley wine - brak piany.
        m2200
        Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

        Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
        2018-01-23, 21:13
      • SlawekT
        Barley wine
        SlawekT
        Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
        2020-03-21, 00:03
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...