Zarzecze, [Pinta] DE Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Zarzecze, [Pinta] DE Pils

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • yavo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2009.03
    • 910

    #2
    Znowu ja? no doobra. Gorzkie, dość mocno przypomina mi "Pierwszą pomoc", dziwi mnie "niemieckość" tego pilsa, skoro Hallertau Blanc słabo wyczuwalny, a pozostałe chmiele to słoweński i amerykański 8.50 zł u pana Arka na Pejzażowej, nie będę powtarzał.

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Złoty, lekko zamglony. [4]
      Piana: Biała, dość drobna, średniowysoka i dość trwała. [4]
      Zapach: Zdecydowanie chmielowy. Głównie taki, ale w stylu . [3.5]
      Smak: Goryczka... aż uszy stają. W tle lekkie owoce. [3.5]
      Wysycenie: W sumie średnie, nieprzesadzone. [4]
      Opakowanie: W stylu Pinty. Fajna, przekorna nazwa. [4]
      Uwagi: Liczyłem na klasykę typu PU, a tu jednak ostrzej .

      Moja ocena: [3.625]

      Comment

      • DariuszSawicki
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2012.08
        • 2869

        #4
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Złoty, odrobinę zmętniony. [4]
        Piana: Biała, wysoka, dość trwała, drobnopęcherzykowa, zostawia ładne firanki na szkle. [4.5]
        Zapach: Trawa, herbatka z cytryną, a także zboże i trochę orzechów od słodu. [4]
        Smak: Dominuje dość długa goryczka o charakterze łodygi, cytrusów i lekko pikantnych ziół. Słód wyraźnie na drugim planie, ale piwo wodniste nie jest. [4]
        Wysycenie: Za niskie. [3]
        Opakowanie: Na etykiecie trochę niemieckiego krajobrazu, dokładnie podany skład i wszystko co ma być o piwie wraz ze stonowanym opisem. [4.5]
        Uwagi: Smaczny pils, ale nie jest typowo niemiecki, co potwierdzają chmiele z USA i Słowenii, a także ogólne odczucia. Najlepiej spożyć przed 22.07.2020.

        Moja ocena: [4.025]

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
          dziwi mnie "niemieckość" tego pilsa, skoro Hallertau Blanc słabo wyczuwalny, a pozostałe chmiele to słoweński i amerykański 8.50 zł u pana Arka na Pejzażowej, nie będę powtarzał.
          No właśnie. Chmiele to Warrior (USA, na wysoką goryczką), słoweński Styrian Golding do różnorakiego zastosowania. Nawet niemiecki Hallertau Blanc nie jest "pilsowym" chmielem, stosunkowo owocowy aromat (powstał stosunkowo niedawno, krzyżówka z Cascadem, ma dodać tony owocowo-winne).

          Dodatkowo w składzie obok słodu pilzneński dodano słód wiedeński. To już kolejny polski kraftowy pils z tym słodem. Chodzi zapewne o nieco ciemniejszą barwę, ale żeby było wytrawnie nie dodali karmelowego. Jednak kunszt klasycznych niemieckich pilsów i hellesów polega na tym, że w zasypie używają najczęściej 100% słodu pszenicznego (w odróżnieniu od Czechów, którzy lubią sypnąć karmelowych). Wychodzi wtedy słomkowe, jaśniutkie piwo. Ale z tych słodów potrafią wyciągnąć maksimum (to co Pinta na ecie po angielsku określa jako "crispy")

          No i mimo dłuższego leżakowania nie udało się osiągnąć pilsowej klarowności, bo piwo jest niefiltrowane To nie zarzut, bo nie było zapewne możliwości filtrowania.

          Bardziej od niemieckiego pils przypomina ich ostatni Golden April (bodaj te same parametry)

          Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


          Najbardziej niemiecka jest eta. Pomimo, ze nie jest to niemiecki klasyk, samo piwo jest fajne

          Comment

          • dadek
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺🍺
            • 2005.09
            • 4698

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            ...Jednak kunszt klasycznych niemieckich pilsów i hellesów polega na tym, że w zasypie używają najczęściej 100% słodu pszenicznego...
            Darek, jesteś pewien, że pszenicznego?

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12561

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
              Darek, jesteś pewien, że pszenicznego?
              Miło, że ktoś to czyta Oczywiście pilzneńskiego. Dzięki!

              Comment

              • dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4698

                #8
                Twoje fachowe, dogłębne i ciekawe oceny czytam zawsze z największą przyjemnością.
                Last edited by dadek; 2020-05-24, 22:29.

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12561

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Twoje fachowe, dogłębne i ciekawe oceny czytam zawsze z największą przyjemnością.
                  Odpowiadają mi takie reakcje czytelników

                  Wspomniana eta:
                  Attached Files

                  Comment

                  • yavo
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.03
                    • 910

                    #10
                    Żona - po kilkuletniej nieobecności na Pejzażowej - wzięła toto do koszyka znowu. Jest OK, gorzkie jak trzeba, ale z etykiety... uciekł skład.

                    Comment

                    • LESNICZYy
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🥛🥛🥛
                      • 2018.01
                      • 955

                      #11
                      Teraz z Wieprza , Pinta już pożegnała współpracujące browary ...
                      Last edited by LESNICZYy; 2021-01-20, 19:12.

                      Comment

                      • yavo
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.03
                        • 910

                        #12
                        Aaaa tak, faktycznie.

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4465

                          #13
                          Zmiana etykiety. Jakościowo nadal dobre, Wydaje się znacznie bardziej klarowne niż kiedyś. Wysycenie w sam raz. Piana drobnopęcherzykowa, utrzymująca się dość długo, lekko osadzająca się na szkle. Dominuje goryczka, przyjemna, przywodząca na myśl piwa fryzyjskie, Klasyka, dla osób, które nie usiłują wymlaskać oryginalnych nut smakowych.

                          Comment

                          • LESNICZYy
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛
                            • 2018.01
                            • 955

                            #14
                            Piwo jest z Pinty a nie Zarzecze , nie ten temat .

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4465

                              #15
                              A rzeczywiście, pomyłka. Wszystko przez brak bazy browarów, ciągle mam kłopot z wyszukiwarką.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X