Piwo moje ma kod LA, czyli Łomża. Uznałem, że skoro już jest tu wątek tego piwa z Van Pura (notabene pusty), to nie będę zakładał specjalnego wątku dla browaru w Łomży, tym bardziej, że jest to piwo marketowe. Alkohol 7%, innych danych brak. Piję to piwo po piwie mocnym, dubeltowym z Okocima i powiem szczerze, że jest lepsze. Barwa bursztynowa, zapach owocowy. Smak? Słodowy. Alkoholu nie czuć. Minimalne nuty goryczkowe w tle. Na pewno jest lepsze od wspominanego Okocima, gdyż przede wszystkim ma jakiś smak. Jak ktoś gustuje w piwach mocnych, to wersja z Łomży jest do spróbowania.
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
Z obawą sięgałem po to piwo, nie wiedząc czego spodziewać się po nowych właścicielach.
Wygląd: jasnożółte (słomkowe), z obfitą i trwałą pianą pozostawiającą laceing, raczej niskie wysycenie.
Aromat: czysty lagerowy, zbożowy, lekko kwaskawy.
Smak: słodowa zbożowość,...
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...
Comment