Piwo gotowe do oceny
Zamkowy, Dubbel Cieszyński (Puchar PSPD 2018)
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor dość mocnej herbaty, zamglony. [4]
Piana: Kremowa, dość drobna, niewysoka i nietrwała. [3]
Zapach: Słodowy z powiewem karmelu, w tle delikatne fenolki. [3.5]
Smak: Minimalny kwasek, dalej rozbudowujący się orzechowo-wytrawny karmel z posmakiem rodzynek. Pewna mięsistość. [4]
Wysycenie: Bąbelki zasuwają do nieba, że ho-ho, ale generalnie - średnie w kierunku wysokiego. [4]
Opakowanie: W stylu cieszyńskim, oznacza to dobre wzornictwo, ładny kapsel i słabą jakość papieru. Info o autorach receptury. [4]
Uwagi: Piwo zdecydowanie smaczne, ale nie mam pewności, czy dałbym mu medal...
Moja ocena: [3.725]
-
-
Aromat - ciemne słody, suszona śliwka, ciastko kakaowe z karmelem i kropla rozpuszczalnika, ale wszystko to bardzo oszczędne dla nosa
Piana - nie może być wysoka, bo szybko całkowicie zniknęła
Wysycenie - zdecydowanie musujące
Smak - lekki kwasek na wstępie, potem ciemne słody z rodzynkami, suszoną śliwką, minimalne kandyzowane owoce, ciut palonej goryczki. W ustach trochę korzennej goryczki. Lekko rozgrzewające
Treściwość - jak na styl zbyt niska
Podobnie jak w aromacie, tak i w smaku jest dość skromnie. Poszczególne "dubblowe" akcenty występują, ale są takie delikatne. Brakuje treści typowej dla stylu. Jakby było bardziej "gęste" i z mniejszym kwaskiem byłoby naprawdę udanym piwem. Do oryginału dość sporo brakuje.
Wydaje mi się, że pucharowe piwo było jednak trochę inne. Oprócz tego nie ma jakiś wad, a pije się całkiem dobrze.
Comment
-
Comment