Zamkowy, Dubbel Cieszyński (Puchar PSPD 2018)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Zamkowy, Dubbel Cieszyński (Puchar PSPD 2018)

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Kolor dość mocnej herbaty, zamglony. [4]
    Piana: Kremowa, dość drobna, niewysoka i nietrwała. [3]
    Zapach: Słodowy z powiewem karmelu, w tle delikatne fenolki. [3.5]
    Smak: Minimalny kwasek, dalej rozbudowujący się orzechowo-wytrawny karmel z posmakiem rodzynek. Pewna mięsistość. [4]
    Wysycenie: Bąbelki zasuwają do nieba, że ho-ho, ale generalnie - średnie w kierunku wysokiego. [4]
    Opakowanie: W stylu cieszyńskim, oznacza to dobre wzornictwo, ładny kapsel i słabą jakość papieru. Info o autorach receptury. [4]
    Uwagi: Piwo zdecydowanie smaczne, ale nie mam pewności, czy dałbym mu medal...

    Moja ocena: [3.725]

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12679

      #3
      Aromat - ciemne słody, suszona śliwka, ciastko kakaowe z karmelem i kropla rozpuszczalnika, ale wszystko to bardzo oszczędne dla nosa
      Piana - nie może być wysoka, bo szybko całkowicie zniknęła
      Wysycenie - zdecydowanie musujące
      Smak - lekki kwasek na wstępie, potem ciemne słody z rodzynkami, suszoną śliwką, minimalne kandyzowane owoce, ciut palonej goryczki. W ustach trochę korzennej goryczki. Lekko rozgrzewające
      Treściwość - jak na styl zbyt niska

      Podobnie jak w aromacie, tak i w smaku jest dość skromnie. Poszczególne "dubblowe" akcenty występują, ale są takie delikatne. Brakuje treści typowej dla stylu. Jakby było bardziej "gęste" i z mniejszym kwaskiem byłoby naprawdę udanym piwem. Do oryginału dość sporo brakuje.
      Wydaje mi się, że pucharowe piwo było jednak trochę inne. Oprócz tego nie ma jakiś wad, a pije się całkiem dobrze.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X