Piwo gotowe do oceny
Tyskie, Tyskie pilzne
Collapse
X
-
Jak by go nie nazwali, to dla mnie jest to przy reszcie kompanijnego dziadostwa objawienie. Nawet nie biorąc pod uwagę jego pochodzenia, jest to aromatyczne, pełne i bardzo dobre piwo, o bdb profilu goryczkowym. Poziom niemal kraftowy. Ja jestem w szoku, bo kupiłem raczej dla żartu, a po spróbowaniu w sobotę pognałem dziś kupić jeszcze 3 butelki. Póki co trudno dostępne, ale warto poszukać. Dla mnie w tym momencie kompania może niczego więcej nie produkować. No może jeszcze Ciemne Łagodne, bo w swojej klasie jest przyzwoite.
Polecam spróbować, bo niezłe zaskoczenie to jest. Dawno się tak nie zdziwiłem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, klarowne. [4]
Piana: Biała, wysoka, mogłaby być trwalsza, średniej grubości pęcherzyki, obficie lepi się do ścianki szkła. [4]
Zapach: Lekki ziołowy chmiel, trochę też zboża. Niestety trzeba szybko wąchać bo po pół minucie to się ulatnia, a pojawiają się, o dziwo warzywka. Nie pamiętam kiedy ostatnio w znanym koncernie wyczułem DMS. [3]
Smak: Słodowy, trochę za ciężkie jak na ten styl, ale goryczka też wyczuwalna i to całkiem wysoka zalegająca rozgryzionym gorzkim ziołem. [3.5]
Wysycenie: Wysokie. [4]
Opakowanie: Prosta etykieta, brak dokładnego składu, ale podali jednostkę goryczki - 28 IBU. Według mnie jest trochę wyższa mimo tłumiącym ją słodem. [3.5]
Uwagi: Może jeszcze kiedyś spróbuję, aby sprawdzić czy jest bardziej pilzne, czy bardziej unijno lagerowe. Termin do 04.01.2020.
Moja ocena: [3.425]
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KobiNalewka Wyświetlenie odpowiedziButelkę se oddaj, będziesz mniej stratny. Deklarowane 28 IBU jest adekwatne do gorzkości cieczy, zastanej w sfotografowanej butelce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mor842 Wyświetlenie odpowiedzitym bardziej że w składzie stoi jak byk ekstrakt chmielowy
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziTwierdzisz, że z ekstraktu chmielowego nie da się uzyskać IBU?
Comment
-
-
W słodkim, podwójnym IPA gdy jest napisane 60 IBU też twierdzisz, że jest tego góra 40?
IBU to tylko matematyka, w jednym piwie 40 to może być goryczka nie do zniesienia, a w innym nie wyczuwalna.
Jaki sens miałoby działanie koncernu, który zdecydowął się ujawnić IBU w piwie, by ściemniać? By skusić birgików, którzy poniżej 25 nie schodzą?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziW słodkim, podwójnym IPA gdy jest napisane 60 IBU też twierdzisz, że jest tego góra 40?
IBU to tylko matematyka, w jednym piwie 40 to może być goryczka nie do zniesienia, a w innym nie wyczuwalna.
Jaki sens miałoby działanie koncernu, który zdecydowął się ujawnić IBU w piwie, by ściemniać? By skusić birgików, którzy poniżej 25 nie schodzą?
Rozumiem co chcesz mi przekazać ale nie wiem czy doczytałeś. Kumaty birgik raczej kupi kolejną IPE z 60 IBU a nie Tyskie Pilzne. Tak mi się wydaje bynajmniej. KP z piwami nie będącymi pustymi w smaku i z wyczuwalną goryczką spóźniło się o jakieś dobre kilka lat. Więc nie sądzę żeby takie Tyskie Pilzne zrobiło na birgiku jakiekolwiek wrażenie. W tej cenie kupisz chociażby zwykłego czeskiego svetlego lezaka, który jest bardziej pijalny i dostarcza więcej wrażeń organoleptycznych niż ten wytwór pilso podobny. No ale podkreślam jeszcze raz to tylko i wyłącznie moje zdanie na ten temat.
Comment
-
-
IBU należy zawsze rozpatrywać w odniesieniu do ekstraktu. Im większy, tym mniejsze odczuwanie IBU, dlatego piwa gęste mogą być solidnie nachmielone, a w smaku nie jest to aż tak odczuwalne, im mniejszy, tym wydaje się, że jest go więcej. Np. nachmielmy na takie IBU piwo o ekstrakcie 10, od razu będzie widać różnicę.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AaLeX Wyświetlenie odpowiedziMor842 trochę przesadzasz. W Polsce jest malo goryczkowych piw i jeśli takowe powstają to należy to tylko chwalić. Piłeś Trybunała exporta? Producent podaje ibu 45 i wg mnie, nie kłamie.
Comment
-
-
Mor842 no to jakie jest wg Ciebie obecnie piwo, które najlepiej spełnia te cechy które wymieniłeś? Moim zdaniem właśnie albo tu oceniane tyskie, za 2zł dostajemy piwo z dość fajną goryczką albo Trybunał za 2,5zł z ibu 45. Gdzie ty masz te gromy piw goryczkowych? Wymień proszę kilka.
Comment
-
Comment