Piwo gotowe do oceny
Fortuna, Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale
Collapse
X
-
Sour Cherry Wild Ale czyli drugi piwo z serii Fortunatus po ich barley wine:
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
Wspólna cecha to użycie brettów i beczek po francuskim czerwonym winie.
Tu 48% stanowi sok tłoczony z wiśni.
Aromat - brettowy (dziki, trochę stajenny), wiśniowy kwasek
Piana - znikoma, nietrwała, różana barwa
Barwa - ciemna wiśnia, zmętniona
Wysycenie - łagodne, ciut musuje
Smak - lekki napój wiśniowy z winnym kwaskiem, nutą dzikich drożdży, trochę beczki. Jest ciut owocoweej słodyczy, ale cierpko-kwasńe nuty oczywiście dominują. Odsłodowych akcentych prawie nie wyczuwam
Treściwość - niska, właściwie wodniste
Tony od dzikich drożdży i beczki przyjemne, ale poza tym mocno nijakie.
Fortunatus I: Wild Barley Wine uważam za piwo zdecydowanie ciekawsze i bardziej udane.
Inna sprawa, że smakowo wolę dzikie drożdże w piwach o znacznym ekstrakcie, a sour jako taki to nie moja bajka.
-
Comment