Fortuna, Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Fortuna, Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Sour Cherry Wild Ale czyli drugi piwo z serii Fortunatus po ich barley wine:

    Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


    Wspólna cecha to użycie brettów i beczek po francuskim czerwonym winie.

    Tu 48% stanowi sok tłoczony z wiśni.

    Aromat - brettowy (dziki, trochę stajenny), wiśniowy kwasek
    Piana - znikoma, nietrwała, różana barwa
    Barwa - ciemna wiśnia, zmętniona
    Wysycenie - łagodne, ciut musuje
    Smak - lekki napój wiśniowy z winnym kwaskiem, nutą dzikich drożdży, trochę beczki. Jest ciut owocoweej słodyczy, ale cierpko-kwasńe nuty oczywiście dominują. Odsłodowych akcentych prawie nie wyczuwam
    Treściwość - niska, właściwie wodniste

    Tony od dzikich drożdży i beczki przyjemne, ale poza tym mocno nijakie.

    Fortunatus I: Wild Barley Wine uważam za piwo zdecydowanie ciekawsze i bardziej udane.
    Inna sprawa, że smakowo wolę dzikie drożdże w piwach o znacznym ekstrakcie, a sour jako taki to nie moja bajka.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #3
      Zdjęcie:
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X