Piwo gotowe do oceny
Van Pur, Edelmeister IPA
Collapse
X
-
Piwo - nowość w Aldi w Polsce. Cena 3,69zł za puszkę. Alkohol 4,7%, ekstrakt 12,3%. Puszka opisana w tylu językach, że nie chciało mi się liczyć. Dzięki węgierskiemu, dowiadujemy się o ekstrakcie. Najbardziej zaskakuje mnie denko puszki - brak tam kodów (LA, LB... itd) znanych z Van Pura, które charakteryzują browar (dołączam zdjęcie). Zatem nie znam browaru, który to uwarzył. Samo piwo w odbiorze bardzo mnie pozytywnie zaskoczyło. Piana jakaś była, lacing też, barwa bursztynowa, zapach chmielowy, smak - delikatna, ale przyjemna, ziołowa goryczka. Jeśli Aldi zostawi w ofercie te piwa, w tej samej cenie, będzie to naprawa ciekawa propozycja w tym przedziale cenowym. Zachęcam do spróbowania. -
Ja tam ipowskie nuty wyczuwam. Owszem, to nie wzór, ale w mojej ocenie nie jest źle. Co masz myśli, pisząc o stanie forum? Że co raz mniej ludzi jest aktywnych?Comment
-
Dodam, że na puszce dookreślono, że jest to "session IPA". Wspominają że chmiele amerykańskie i niemieckie.
Odbieram je tak:
Aromat – kwaskowe owoce, ale cytrusy to raczej nie są, bądź są w mniejszości, lekka nuta słodowa. Generalnie nie do końca czysty ten aromat, ale też nie jakiś wadliwy
Piana – wyższa, umiarkowana trwałość, dłuższy drobny kożuszek
Barwa – ciemne złoto/jasny bursztyn
Wysycenie – średnie, musujące
Smak – słodowość trochę karmelowo-landrynkowa, nieco zbożowości, generalnie dominują słodkawo-kwaskowe niuanse, goryczka umiarkowana, ale z długim i wyraźnym finiszem
Treściwość – umiarkowana pełnia
Nie jest to może piwo wysokich lotów, ale zachowuje rześkość i dobrą pijalność.
Comment
-
Rakszawa ma kod LE. Gdy widzę taki kod na jakimkolwiek ich piwie, to od razu odkładam. Oni kiedyś browar w Rakszawie reklamowali jako nowoczesny, skomputeryzowany, nawet browarnik niepotrzebny. No i te laboratoryjne piwa z kodem LE są zawsze bez smaku. Dlatego LE unikam. Ale na tej puszce nie ma LE, są jakieś dziwne oznaczenia, do Van Pura nie pasujące.Comment
Comment