Piwo gotowe do oceny
Milicz, Koźlak Jesienny
Collapse
X
-
Mamy tu do czynienia z koźlakiem górnej fermentacji, który popularny jest w Holandii.
Podobne piwo Jacer (właściciel) warzył jako piwowar w Nepomucenie. To jest piwem cięższym.
Aromat - ciemne słody, lekko palone i coś co delikatnie przypomina lukrecję
Piana - średnia, dość zwarta
Barwa - prawie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin
Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musujące
Smak - podpiekane, może ciut palone (ze znikomym kwaskiem) tony ziarniste; słodowy profil dość miękki ale skontrowany dość wyraźną goryczką, głównie od słodu. Piwo można określić jako półwytrawne
Treściwość - pełne
Piwo od klasycznego (dolnego) koźlaka jest bardziej wytrawne i lżejsze. Choć w porównaniu z tym z Nepomucena jest z tego co pamiętam bardziej treściwsze.
W każdym razie piwo zdecydowanie mi smakowało. Udany herfstbok Mam nadzieję, że będzie warzone każdej jesienia a wiosną czekam na lenteboka
Comment
-
-
Ekstr. 15,5%
Alk. 7,2%
Obecnie w aromacie oprócz palonych tonów wyczuwam dość wyraźną nutę susznych owoców. Piana wyższa, zwarta i trwała z kożuszkiem.
Kolor wygląda na esencję ciemnej herbaty/ciemny rubin. W smaku podpiekane tony, jest paloność, ale kwasek/łagodna cierpkość (który ożywia słody) suszu owocowego to bardziej od drożdży. łagodna podpalana goryczka z dłuższym finiszem.
Smaczne i dobre.
W porównaniu z podobnym piwem od Nepomucena
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
(po bezpośredniej degustacji) wydaje się pełniejsze i bardziej złożone. Oceniam je wyżej.
Comment
-
Comment