Milicz, Koźlak Jesienny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Milicz, Koźlak Jesienny

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • concerto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2003.09
    • 859

    #2
    Nie jestem koźlakowy, ale to piwo mi smakowało. Fajny tostowo-słodowy smak.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12679

      #3
      Mamy tu do czynienia z koźlakiem górnej fermentacji, który popularny jest w Holandii.
      Podobne piwo Jacer (właściciel) warzył jako piwowar w Nepomucenie. To jest piwem cięższym.

      Aromat - ciemne słody, lekko palone i coś co delikatnie przypomina lukrecję
      Piana - średnia, dość zwarta
      Barwa - prawie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin
      Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musujące
      Smak - podpiekane, może ciut palone (ze znikomym kwaskiem) tony ziarniste; słodowy profil dość miękki ale skontrowany dość wyraźną goryczką, głównie od słodu. Piwo można określić jako półwytrawne
      Treściwość - pełne

      Piwo od klasycznego (dolnego) koźlaka jest bardziej wytrawne i lżejsze. Choć w porównaniu z tym z Nepomucena jest z tego co pamiętam bardziej treściwsze.
      W każdym razie piwo zdecydowanie mi smakowało. Udany herfstbok Mam nadzieję, że będzie warzone każdej jesienia a wiosną czekam na lenteboka

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12679

        #4
        Zdjęcie:
        Attached Files

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12679

          #5
          Ekstr. 15,5%
          Alk. 7,2%

          Obecnie w aromacie oprócz palonych tonów wyczuwam dość wyraźną nutę susznych owoców. Piana wyższa, zwarta i trwała z kożuszkiem.
          Kolor wygląda na esencję ciemnej herbaty/ciemny rubin. W smaku podpiekane tony, jest paloność, ale kwasek/łagodna cierpkość (który ożywia słody) suszu owocowego to bardziej od drożdży. łagodna podpalana goryczka z dłuższym finiszem.

          Smaczne i dobre.

          W porównaniu z podobnym piwem od Nepomucena

          Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


          (po bezpośredniej degustacji) wydaje się pełniejsze i bardziej złożone. Oceniam je wyżej.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12679

            #6
            Lepsza jakość: Click image for larger version

Name:	P1100399.JPG
Views:	132
Size:	20,8 KB
ID:	2323718

            Comment

            • slawekkazek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.01
              • 562

              #7
              Tegoroczny koźlak jesienny bardzo przypadł mi do gustu. Idealny na ... jesień. Fajne nuty suszonych owoców, miły zapach. Tylko piana niezbyt trwała (choć i tak piłem szybciej, niż opadała).

              Comment

              Przetwarzanie...
              X