Piwo gotowe do oceny
Fortuna, Komes Imperial IPA
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnopomarańczowy, zmętniony. [4]
Piana: Brudnobiała, drobna, średniowysoka i średniotrwała. [3.5]
Zapach: Świeży, ziołowy. Po chwili także cytrusy, w sumie - zaskakująco orzeźwiający, przy tych parametrach... [4]
Smak: Cytrusowa mięsistość, z lekkim akcentem ziołowo-łodygowym. W tle pewna słodowość, chyba taka od-mandarynkowa. [4]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: W serii Komesów, od pewnego czasu oznaczające piwa raczej konkretne. Tym razem eta ciemnoczerwona, OK. [4]
Uwagi: Piwo nieco słodkawe, ale jednak wytrawne, trochę atakuje żołądek. Ale mimo tego, mnie pasuje .
Moja ocena: [3.95]
-
-
Kolor: Ciemny pomarańcz, mętny. [4]
Piana: drobna, lecz szybko opada i delikatnie oblepia szkło. [2,0]
Zapach: Cytrusy, mango, słód, chmiel, słodkość, mało intensywny delikatnie wyczuwalny [3,0]
Smak: Słodkie, cytrusowe, łodygowa chmielistość na średnim poziomie, średnia treściwość, rozgrzewający alkohol [4,0]
Wysycenie: Średnie, poprawne [4]
Uwagi:
Warka: 08/08/2022
21:45 B
alk. 7% obj,
ekstrakt 18% wag.
Kupione w zestawie 4 Piw KOMES z pokalem
Dobre Imperial IPA ... lecz spodziewałem się zdecydowanie bardziej intensywnych doznań.
Być może tak ma być ? Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie ?
Dla mnie za mało nachmielone no niestety takie mam odczucia.
Bardzo cenie sobie Piwa z Fortuny i Polecam bardzo.3 Photos
Comment
-
-
Piwo w zasadzie jak w opisie powyżej, z tą różnicą, że piana bardziej intensywna i gęsta, mocno oblepia szkło, Jak na Ipę zapachy bardzo zredukowane. Wyraźnie słodowy profil i piwo nawet biorąc poprawkę na "imperial" ciężkie, do picia po małym łyczku. Ja nie polecam, bo goryczka jest bardzo przytępiona, w trakcie picia powstaje wrażenie pewnej kleistości.
Warka ta sama: do sierpnia 2022.
Na pozostałe piwa z czteropaka Fortuny zostawiam sobie czas gdzieś za rok, może się trochę ułożą.
Comment
-
-
Do imperiala brakuje, nawet nie double, prędzej single, ugrzeczniony w zapachu, choć jest żywica i sosna, ale w goryczce tego nie ma. Taka, żeby pogłaskać, a nie przylutować. Alkohol również czuć. Poprawne. Jak wspomnę Grand Championa IIPA, to się łza w oku kręci. Cena bardzo a propos, 5zł w Lidl'u. Ale jednak nawet 3 razy tyle by wydał, żeby sobie przypomnieć tego smoka z Almy czy to takie angielskie też Almy i najdroższe wówczas. Tutaj jest ambiwalentnie.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Piłem w sobotę i mam podobne odczucia . Smak i zapach średniej intensywności , w moim alkohol niewyczuwalny . Piwo było z Lidla i jak za 5 zł to dość dobrze wypadło . Z Żabie za Kormorana APA śpiewają 6.99 zł , cena już kraftowa .
Comment
-
-
Data: 05.03.2025
Chmielenie na zimno: Azacca, Oktawia, Cascade.
Ekstrakt 18*, alko 7.0%.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - kwaskowe cytrusy.
Smak - słodkawe, cytrusy, białe wino (odczucia jak przy lekkim owocowym kwasie), lekka goryczka.
Trochę byłem zdziwiony tym smakiem ale "prawie" normalnie piwo zostało wypite
Comment
-
Comment