Łańcut, Podbipięta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    #1

    Łańcut, Podbipięta

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2595

    #2
    Od innych bourbon'ów Woodford Reserve odznacza się wyższym procentem żyta w zacierze (wynosi 18%), więc też należy na to zwrócić uwagę.

    W aromacie (piana była) orzechy, ciasto czekoladowe, ale wytrawne, brownie, odrobina wiśni z pralin, chleb wileński, nugat. W nucie dolnej jeszcze więcej wytrawności, tutaj ewidentnie wyczuwa się wpływ i beczki i samego bourbon'a, który też do końca nie jest typowy (patrz wstęp), praliny, sól morska.

    W smaku wino marsala, piwo słodkie, słodycz batoników mlecznych, z których wyłania się lekka paloność jak w kawie. Deserowy porter, bardzo, naprawdę bardzo udany.

    Po takich trzech można z pewnością i z łatwością ściąć nie tylko 3 głowy jak Podbipięta.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • marecki12
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 156

      #3
      Zdjęcie piwa
      Attached Files
      http://marecki12.web-album.org/

      Comment

      • dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4015

        #4
        Porter bałtycki Bourbon Barrel Aged. Beczka Woodford Reserved Casks.

        Aromat: Świetny !. Kokos. Wanilia. Praliny. Trufle. Rum. Kukułki. Czekolada. Tort czekoladowy. Cukierki trufle do kwadratu. Obłęd.
        Nie pije. Będę tylko wąchał.

        Smak: słodkie praliny. Cukierki trufle. Bounty w deserowej czekoladzie. Nuta alkoholu wyraźna, ale nie kąsa. Czuć sznyt whisky. 12% alko jednak robi swoje. Piwo deserowe. Jak płynne czekoladowe praliny z rumem. Bounty znowu. Jest bardzo dobrze.

        Kto polubił Zawiszę to odnajdzie tu sporo wspólnych nut.
        Brać w koszyk, lać w pokal i wąchać. Wąchać. Wąchać
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19297

          #5
          na lubelskich targach piw rzemieślniczych widniała nazwa z "II" w nazwie, więc pewnie to druga warka, bo eta taka sama. parametry zresztą też. cena wysoka, ale, że z tego co wiem nie gościli od dawna na targach/festach to nabyłem bez oporów. data do 01.2028
          nie pamiętam czy piłem pierwszą warkę, ale może w całej tej masie piw mogło mi to umknąć, choć jakieś "przerysowane" piwa z jakiegoś festiwalu warszawskiego w tym profilu pamiętam, to nie czuję się rozczarowany. produkt odbiegał od tego co sobie o nim wyobrażałem po nazwie (a szczególnie uzupełniaczu stylowym), ale tym lepiej dla niego. nuty beczki zostały tu jakoś podbite i nie jest to tylko kwestia zasypu (większego żyta). piwo jest cukierkowe/pralinowe z całymi konsekwencjami takiego efektu - piwo deserowe. nie wiem czy wypiłbym drugą butelkę, choć wchodzi gładko. moim zdaniem mocno "podkręcone", ale kiedyś pewnie jeszcze nabędę.
          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2022-12-08, 18:11.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Łańcut, GlassGO
            darekd
            Black Currant Wee Heavy BA

            Ekstr. 25%
            Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

            Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

            Aromat- ciężki z melasą,
            ...
            2024-07-21, 01:04
          • ART
            Łańcut, Lemur Paradise
            ART
            American Wheat z dodatkiem laktozy, marakui i calamansi. Lekkie. Jaśniuteńkie. W aromacie są spodziewane nuty - marakuja, trochę skórki grejpruita. W smaku wybitnie kwaśne, mało pszenicznego charakteru, czyste, orzeźwiające. Na pewno na upał będzie świetne.

            Alk. 4,7 ekstr. 12....
            2024-02-16, 18:05
          • e-prezes
            Łańcut, Dziki Rye
            e-prezes
            Ekstrakt 12 blg, alk. 4,5% obj., goryczka 4/10.

            Widząc na półce obawiałem się, że będzie to kwas, ale nazwa nawiązuje do ryja świńskiego, a raczej dziczego i tenże jest przedstawiony na etykiecie.
            Piwo niby w stylu APA, ale z zasypem także pszenno-żytnim oraz skórkami...
            2023-08-14, 11:46
          • kaczka116
            Łańcut, [Łańcut/Trzech Kumpli] Demode
            kaczka116
            Piwo gotowe do oceny
            2020-01-19, 20:15
          • kaczka116
            Łańcut, [Łańcut][Pinta] K◊
            kaczka116
            Piwo gotowe do oceny
            2019-06-04, 14:52
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...