Chmiele - niemiecki Tradition (Hallertau) i nasz Iunga.
Aromat - bardziej słód niż chmiel i drożdże. Jest łagodny karmel, lekkie owoce, leciutka chmielowa ziołowość
Piana - spora, umiarkowanie zwarta, z gęstym trwałym kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
Barwa - złoto-bursztynowa, zmętniona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - na początek słodowe tony z łagodnym karmelem, troszkę owoców. Goryczka początkowo łagodna. Dopiero po chwili przychodzi całkiem wyraźna goryczka z długim i czystym finiszem
Treściwość - wyższa pełnia
Kilka spostrzeżeń:
- sypnęli sporo karmelowego słodu, barwa aż zbyt ciemna w związku z tym. W niemieckich pilsach w zasypie stosuje się zazwyczaj tylko słód pilzneński, czeskie leżaki mają często w składzie słód karmelowy
- ten wybór chmieli się udał - Iunga daje wyraźniejszą goryczkowość, Tradition daje dłuższy posmak, który ją podkreśla
- piwo nie jest wysoko odfermentowane - 12% ekstraktu na dość niski alkohol 4,5% powoduje, że nie jest wytrawne, ale z drugiej strony pełne w smaku
To nie jest ikona stylu, ale mi ten kierunek odpowiada, zdecydowanie sesyjne, pełne, smaczne i nieprzekombinowane piwko. Chętnie powrócę.
Kolor: bursztynowy, klarowny [4.5] Piana: ecru, drobna, zwarta i trwała, do końca trzymała się na piwie [4] Zapach: leciutki, miły, owocowo-słodowy [3.5] Smak: pełne, treściwe, goryczka wyraźna ale miła, przyjemna, pod koniec lekko iglasta, delikatne miękkie owoce oraz leciutki krówkowo-ziołowy posmak, fajny posmak słodowy na finiszu [4.5] Wysycenie: ciut za duże [4.5] Opakowanie: fajna etykieta, gładki kapsel [4] Uwagi: Smaczne pils, coś w smaku mało pilsowaneto da się wyczuć ale ogólny odbiór pozytywny
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2020-06-02, 19:56.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
Comment