Recepturę piwa sporządził Marek Kawecki (Browar Domowy Gnom) i jego piwo zwyciężyło w I Raciborskim Konkursie Piw Domowych
13% ekstr.
4,9% alk.
Chmiele: Lubelski + Hallertau Blanc
W składzie oczywiście m.in. słody monachijskie
Aromat - słodowy, skórka od chleba i lekki karmel, wyraźniej podpalany
Piana - dość wysoka, średnie, równe pęcherze, nie jest zbyt trwała, ale zostawia dłuższą koonkę
Barwa - miedziano-brązowa
Wysycenie - wysokie, zdecydowanie musujące (mogłoby być nieco niższe)
Smak - słodowy, przypieczona skórka od chleba, lekki karmel, orzechowa goryczka, finisz ze zdecydowaną goryczką - paloną przechodzącą w chmielową, która jest bardzo długa, ale też trochę ściągająca
Treściwość - wyższa pełnia
Kawał porządnego piwa, które dodatkowo trzyma się zasad stylu, no może poza goryczką - jest trochę zbyt wysoka w tym przypadku i wysyceniem, ale całość to bardzo przyjemne zaskoczenie. Powrócę do tego piwa.
Comment