Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Piwoteka] BigLowe Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Piwoteka] BigLowe Pils

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

    #2
    12,5% ekstr.
    5,5% alk.

    Chmiele to niemiecki Magnum (to taki chmiel, którego Niemcy stosują mało a w pilsach nie przypominam sobie, ale jego toporność i dobra cena powoduje, że jest ceniony w polskim krafcie) i Żatec (Saaz)

    Aromat - słodowy z łodygowo-ziołową chmielowością
    Piana - wysoka, zwarta, trwała
    Barwa - złota, zmętniona (bez filtracji)
    Wysycenie - dość wysokie, musujące
    Smak - solidna słodowa baza, dużo chmielu w wykonaniu topornego, tępego magnum. Nawet nie, że goryczka jest zbyt duża (tu o dziwo jak na pilsa słodowy zasyp nie na wytrawnie). Mam takie wrażenie, jakbym spadł z roweru i zarył otwartmi ustami w czarnoziem opanowany przez pokrzywy (łodygowo-ziemiście).
    Treściwość - wysoka pełnia

    Prostak ale jaki solidny! Każdy, kto warzył z użyciem wspomnianego chmielu, to wie jak łatwo zaorać piwo. W Piwotece też to wiedzą, więc taki był prosty cel. Topornie, ale wyraźnie. Stąd prostak.
    A solidny, bo pod tym chmieleniem kryje się przyzwoite piwo. Jak na pilsa może zbyt mało wytawne i smukłe, ciężkawe, ale właśnie takie solidne. Gdyby pokusili się o inne chmielenie, to wyszedłby udany, smaczny lager. I wtedy sprzedawalność w świecie hipsterii byłaby jeszcze niższa

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12675

      #3
      Click image for larger version

Name:	P1080350.JPG
Views:	50
Size:	21,9 KB
ID:	2318201

      Comment

      • jacekwerner
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 2852

        #4
        Widzę, że piwo dedykowane lokalowi "Gorąca Kiełbasiarnia" - oczywiście po "Kuchennych rewolucjach Magdy Gessler" A.D. 2013. Bylim, bylim ...
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

        Comment

        Przetwarzanie...
        X