Piwo gotowe do oceny
Żywiec, Wiedeński Lager
Collapse
X
-
Aromat - po otwarciu butelki trochę chmielu, potem słody raczej w łagodnej palecie - karmelki ale też bardzo delikatny choć typowy dla stylu akcent tostowy
Piana - solidna, zwarta, dość trwała, z kożuszkiem
Barwa - złoto-bursztynowa
Wysycenie - średnia, łagodnie musująca
Smak - jest słodowa, kremowa miękkość na początek, opiekano-tostowych tonów od słodu wiedeńskiego mało, za mało, choć troszkę go czuć. Zamiast tego słodkawa nutka karmelowo-cukierkowa w tym wypadku nie wskazana, na dodatek dominująca. Na finiszu trochę chmielowej goryczki, całkiem przyjemnej, ale nie zmieniającej profilu piwa
Treściwość - pełne piwo
Na tle śp. Lwówka Wiedeńskiego i trudno dostępnej Odsieczy z Pinty jest kiepsko, jeszcze kiedyś Jagiełło warzył ten styl - tu z tego co pamiętam ciut lepiej. Konkurencja znikoma.
Ma trochę atrybutów stylu, ale stanowią tło. Jest pijalne. Całość dość mierna.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny miedziany, klarowny [4.5]
Piana: Mała po czym opada i praktycznie jej nie ma [1]
Zapach: Słodowy, słodki, lekki karmel [2]
Smak: Słodowy, karmel, lekka zalegająca goryczka, pełne, jest chmiel i nawet całkiem dobrze jest wyczuwalny [2.5]
Wysycenie: Średnie, poprawne [4]
Opakowanie: Jak to w Żywcu , bez szału [3]
Uwagi: WARKA:
21.11.2020
L0052616D1620
Alk. 5,2% alk.
Ekstrakt 12,5% wag.
Szczerze to nie wiem co nawet napisać. Jest nijakie. Ocena smakowa 2,5 to max jaki jestem w stanie temu Piwu dać i więcej nie mogę.
Zdecydowanie nie polecam.
Mi się nie podoba i więcej nie wrócę.
Szacunek dla Żywca za nowe wypusty i "kombinowanie"
Pozdrawiam
Moja ocena: [2.375]Last edited by slyboots; 2020-04-29, 19:54.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnobursztynowy, klarowny. [4]
Piana: Biała, drobna, dość wysoka i całkiem trwała. [4]
Zapach: Trochę chmielu, ziół, może homeopatyczny ślad ciasteczka...? [3]
Smak: Lekko tępawa goryczka, skórka od chleba, palony słód. [3]
Wysycenie: Niezbyt wysokie. [3.5]
Opakowanie: W serii "Żywiecka Szkoła Piwowarska", dopracowane, jak zazwyczaj. [4]
Uwagi: Cóż, kupiłem, żeby spróbować. Wiedeński lager to nie jest mój ulubiony styl, a już na pewno nie z tej... szkoły.
Moja ocena: [3.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztyn z rubinowym refleksem [4.5]
Piana: jasny beż, drobna, obfita i o dziwo nad wyraz trwała [3.5]
Zapach: słodowo-karmelowy [3.5]
Smak: dość pełne, treściwe, goryczka lekka, odrobina karmelowo-landrynkowych akcentów, trochę owocowego posmaku, lekko pestkowy posmak na końcu języka, finisz bardziej słodkawy [3.5]
Wysycenie: troszkę za duże [4]
Opakowanie: szata graficzna Żywca podoba mi się, firmowy kapsel [5]
Uwagi: Jak na Heńka całkiem całkiem
Moja ocena: [3.65]Last edited by becik; 2020-06-13, 21:05.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment