Tarnobrzeg, Tarnobrzeskie Jasne Pełne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Tarnobrzeg, Tarnobrzeskie Jasne Pełne

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4465

    #2
    Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, choć termin ponad półroczny. PIana bardzo obfita, o średniej gęstości, opada nie do obrączki, ale do kożuszka.
    Piwo jak na pilsa mocno mętne, nie ma klarowności, a kolor syuuje się blisko beżyku.
    W zapachu wyraźnie nity ziołowo-chmielowe, słód, kwiatowość.
    W smaku charkter ziołowo-goryczkowy, goryczka "miękka", lecz mocno zaznaczona, w tle słód, tyle ile trzeba.
    Generalnie dobre.
    Na ecie informacja o uzyciu polskich chmieli z PH.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
      Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, choć termin ponad półroczny.


      Na ecie informacja o użyciu polskich chmieli z PH.
      Obecnie niefiltrowane ale pasteryzowane. Chmiel z żyznej Wyżyny Lubelskiej, ale jaki i id kogo na ecie nie podano. Podali parametry 12% ekstr., 5% alk. Dziwne napisali też, że wyprodukowano w Polsce na zlecenie Browar Tarnobrzeg sp. z o.o. Tak jakby to był kontrakt.

      A na stronie: https://browartarnobrzeg.pl/nasze-pi...e-jasne-pelne/ podają, że chmiele Lubelski i Magnum a parametry to 11% ekstr i 4,8%. Piwo określane jest tam jako lager, na zdjęciu pod nazwą jest dopisane "pils". W moim przypadku w tym miejscu jest "lager". Piwo kupiłem w Aldi.

      Aromat - kwasek (drożdże), trochę chmielu, trochę słodu
      Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, dłuższa koronka
      Barwa - zamglone złoto
      Wysycenie - średnie, początkowo z wyraźniejszym, nieco szczypiącym musowaniem, potem
      Smak - średni słód z odrobiną chleba, drożdże (wyraźny kwasek), goryczka początkowo średnia, ale dochodzi szorstkość Lubelskiego chmielu i toporność od Magnum i staje się zalegająca
      Treściwość - pełne piwo

      Degustacyjny powrót w rzemiosło przełomu XX i XXI w. W sumie przyzwoite, ale nie zachęca do kolejnej tego typu podróży w czasie.

      Comment

      • kentaki
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 452

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        Dziwne napisali też, że wyprodukowano w Polsce na zlecenie Browar Tarnobrzeg sp. z o.o. Tak jakby to był kontrakt.


        Bo jest.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki Wyświetlenie odpowiedzi

          Bo jest.
          Czyli to:


          Browar Tarnobrzeg to powstały w 2017 roku browar rzemieślniczy, założony przez 3 pasjonatów i praktyków – Michała Wójcika, Rafała Ruszkiewicza i Kamila Burdzy. Jest to pierwszy w Polsce browar kraftowy odbudowany w pomieszczeniach starego browaru tarnobrzeskiego, funkcjonującego przez 120 lat, aż do zamknięcia w 1979 roku. Pasja, talent i zaangażowanie założycieli przyczyniło się do odtworzenia produkcji piwa w nowej, odświeżonej formie



          i podobne teksty na butelce to ściema?

          Comment

          • kentaki
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.10
            • 452

            #6
            Browar przechodzi modernizację, nowy sprzęt jeszcze nie wystartował, a piwo jest warzone poza Tarnobrzegiem.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X