wczoraj się dowiedziałem w pewnym lokalu, że Warka Strong to ciemne piwo.
Warka, Strong
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Coś mi się ART wydaje że osobnik który Ci to powiedział wypił wcześniej kilka tych Wareczek i lekko ściemniałwww.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Comment
-
-
Po długiej nieobecności w moim przełyku znów zagościła Warka Strong. I znowu nie daję się przekonać tej wręcz nachalnej słodyczy. Z dobrych rzeczy to to że dosyć obficie ładnie mi się zapieniła (ale na tylko na początku), w miarę przyjemnie pachnie i kolor ma dość dosadny.
Ale ten smak...... To zecydownie nie dla mnie. Landrynka w piwie rozpuszczona.
3-Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
-
Czytam sobie te posty i nie ma w nich żadnych konkretów poza tym, że piwo jest mocne i słodkie.
Więc tak dla ścisłości:
alkohol - 7,8% vol.
ekstrakt - 15,1% vol.
p.s. dla mnie strong jest niezły na kaca - słodki klinpułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"
Comment
-
-
Skoro ma być scisle:
na etykiecie zapewne jest napisane : alkohol do 7,8 % obj. albo maks. 7,8 % obj.
Jest tak napisane bo Polska Norma przewiduje, że piwo o takim ekstrakcie moż tyle etanolu zwierać.
Dokładnie jest w PN tak:
ekstrakt brzeczki podstawowej 15,1 % - 16,0 % wag.
- to alkohol etylowy 5,3 - 7,8 % obj.
Otóż Warka Strong jest piwem stosunkowo płytko odfermentowanym - stąd ta jej słodycz.
Nie sądzę aby było w niej więcej niż 5,5 % obj. etanolu - jest więc mocna tylko z nazwy.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Chyba sie pomyliłem pisząc 15,1% vol - powinno być 15,1% wag.
A tak swoją drogą to pamiętam czasy, gdy zawartość alkoholu podawana była wagowo a nie objetościowo. Czy to też 'sprawka" polskich norm czy raczej celowe działanie browarów w celu "podniesienia woltażu"?pułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"
Comment
-
-
Warka, Strong
Piwo to ma słabą pianę , która szybko znika. Znaczny smak alkoholowy ( co się objawia dominującą słodyczą ). To piwo ,dla mnie regionalne, konsumuję co pewien czas , ale zdecydowanie lepszy jest Okocim czarny lub ostatnio Dębowe. Ocena 3+.
Comment
-
-
Warka Strong z Elbląga
Dziś pierwszy raz spróbowałem Warki Strong warzonej w Elbrewery (mimo moich uprzedzeń do tego browaru), butelka 0.33 no i nalewam, Matko Boska, gdzie Rzym a gdzie Krym, pianka znika, gaz buzuje, w smaku jakieś takie ostre, a gdzie się podział wspaniały bukiet? jednak to nie jest to samo co mocna wareczka z Warki, moje uprzedzenie do Elbrewery ma coraz mocniejsze fundamenty, jesli warka to tylko z WarkiGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
stanowczo protestuję przeciwko umieszczeniu mojego tematu pod obecny tu wczesniej tzn Warka Strong - warzone w browarze Warka, Warka z Warki a Warka z Elbąga to są zupelnie dwa rózne różne piwa (wszak pod jedną nazwą) dwa browary, rózna woda, rózne smaki, Warka cacy Elbląg błeGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
mnie nie musisz tego tłumaczyć, ze względów praktycznych jednak nie będzie 10 tematów pt. Warka Strong (pochodząca co krok z innego browaru).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Wczoraj piłem W.S i było całkiem niezłe, aż musiałem sprawdzić na butelce gdzie było robione.
I tu zaskoczenie (po przeczytaniu powyższych postów): w Elblągu.
Podsumowując całkiem dobre, pomimo słabej pianki.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Ocena dotyczy Warki z Warki. Kiedyś to było całkiem fajne piwo z ładną pianą i ciekawym słodkawym smakiem. NIestety majstrowanie przy piwie przez finansistów sprowadziło je na manowcew i dzisiaj to już tylko przeciętne mocne piwo i tak jednak jeszcze do wypicia. Warka strong z Elbląga nie nadaje się do picia.
Moja ocena: [3.7]To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
Comment