Gambrynus, Mocne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

Piwo otrzmałem podczas wizyty w browarze.
    Po nalaniu tworzy się ładna, drobnoziarnista piana, opada niezbyt szybko. Do końca pozostał wyraźny kożuszek. Kolor żółty, dla mnie za jasny jak na mocne piwo. Piwo to nie jest zbyt klarowne! Wyraźnie opalizujące. Nasycenie CO2 bez zastrzeżeń. Zapach niezbyt intensywny, chmielowy. Smak bardzo specyficzny. Wyraźna goryczka dominuje, przechodząc na końcu podniebienia w posmak alkoholu. Nuty słodowe słabo wyczuwalne. Do tego dochodzi jakaś taka wytrawność, wręcz cierpkość smaku, ona jest typowa dla wszystkich produktów browaru Ciechanów, ale w mocnym jest najwyraźniejsza. Mnie to niezbyt odpowiada, wolę piwa wyraźnie słodowe (nie słodkie!), ale dam 4 ze względu na niepowtarzalność. Opakowanie estetyczne - butelka 0,5 l z ładną etykietką - nic ponadto.

Moja ocena: [3.925]
    Last edited by Borysko; 2004-06-09, 10:47.

Comment

• Pogoniarz
      † 1971-2015 Piwosz w Raju
      • 2003.02
      • 7971

Całkiem przyjemna "lektura"Barwa tego piwka ciemno-złota.Gaz do końca bąbelki drażnią podniebienie.Piana z poczatku tworzy się piękny grzybek,pianka drobnoziarnista,ale dość szybko znika pozostawiając pierścień na szklance.Zapach-taki owocowy,może lekko kwiatowy,coś pięknego.Opakowanie butelka bezzwrotna o przeciętnej etykiecie i kapslu jeszcze Gambrynusa.Smak-poezja.Słodkawo-owocowo-kwiatowy,nie czuć posmaku alkoholu.Po kolejnym łyku chce się jeszcze,jeszcze i jeszcze.W sumie bardzo ciekawa propozycja na rynku.Nosi nazwę Ciechan Mocne.

Moja ocena: [4.5]

Prawie jak Piwo
      SZCZECIN

Comment

• thrashcan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.10
        • 126

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny kolor bursztynowy, klarowne. [4.5]
        Piana: Biała, pojawiła się i za minutę w ogóle jej nie było... Szkoda. [2]
        Zapach: Dość słaby, ale przyjemny, ledwie wyczuwalna nuta alkoholowa, także jakby po dokładniejszym wwąchaniu wyczuwam słabiutką woń karmelową no i także nutki słodowo owocowe. [4]
        Smak: Piwo smaczne, fajna goryczka, w trakcie picia piwa jakby nieco spuszczała z tonu, a na pierwszy plan wybijają się bardziej słodkie akcenty. Co ważne, nie czuć specjalnie alkoholu. [4]
        Wysycenie: Miło szczypie w podniebienie, szkoda, że nie przekłada się na produkcję i utrzymanie piany... [4.5]
        Opakowanie: Brązowa 0,5l butelka, etykiety ładne, lecz nierówno przyklejone, brak etykiety z tyłu butelki, kapsel z logiem i nazwą browaru. [3.5]
        Uwagi: Piwo zakupione w sklepie Aga na ul. Dolnej w Warszawie za 2,40 zł. Całkiem przyjemne, myślę, że jeszcze kiedyś kupię.

Moja ocena: [3.825]

Comment

• Jarek191
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.02
          • 85

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny jasno-bursztynowy [4]
          Piana: Na początku była później się zmyła. [3]
          Zapach: Lekko chmielowy, beż wyraźnej dominacji czegokolwiek. [3.5]
          Smak: Smak przyzwoity lekko chmielowy. Nie czuć alkoholu. [4]
          Wysycenie: Całkiem niezłe. Małe bąbelki do końca degustacji (krótkiej). [3.5]
          Opakowanie: Opakowanie dla ciechana standardowe. brak kontretykiety. poza tym wszystko o.k. [4]
          Uwagi: Piwo kupione na ul. olbrachta w Wa-wie.
          Niepasteryzowane.

Moja ocena: [3.7]

Comment

Przetwarzanie...