EB, Hevelius Kaper (Ex br. Heweliusz)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

Najpierw chwila wspomnień - o "Kaprze Królewskim", jeszcze z gdańskiego browaru. Zapewne upływ czasu idealizuje, ale było to wyśmienite piwo, o wspaniałym smaku i aromacie. Bardzo je lubiłem.
    Do czasu - od "przeprowadzki" (właściwiej byłoby napisać: "eksmisji") Kapra do Elbląga, znielubiłem je zupełnie: ciężki, słodki ulepek, o coraz większym procencie wyczuwalnego alkoholu...
    Ostatnio Kaper ponownie zmienił szaty, i - nie wiem, czy przy tej okazji, czy może przy innej - wydał mi się zdecydowanie lepszy i ciekawszy. Zawartość przywiezionej znad morza butelki całkiem przyjemnie mnie rozczarowała.

Kolor: głęboki bursztyn, dość ciemny.
    Pieni się przyzwoicie - piana niewysoka, ale gęsta, zbita i trwała. Do końca.
    Nasycenie poprawne, na początku gazu dużo, potem bąble maleją i zwalniają swój bieg.
    Zapach słodowo-chmielowy, niezbyt intensywny.
    Smak faktycznie mocny, lekko słodkawy, trochę goryczkowy, śladowy gorzki akcent. Ogólnie niezgorszy.
    Etykieta ładna, starannie wykonana. Butelka zwrotna ŻGB. Wygląda uroczo.

Moja ocena: [3.925]
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• bury_wilk
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 2655

Piwo z gatunku "siekiery". Z Kaprem było tak, ze najpierw był bardzo dobry (Gdański), potem nie był bardzo dobry... a teraz znów trochę się poprawił, ale do tego pierwszego, to mu jeszcze sporo brakuje.
      Kolor jest piękny, ciemno bursztynowy i nie mam się czego czepnąć. Piana lekko beżowa, gęsta, średniowysoka, ale nawet dość trwała. Nasycenie przeciętne. Zapach ciężki z przebijającą się od czasu wonią etanolu. Na szczęście ta nutka nie jest aż tak widoczna, jak się tego bałem. Wyrażnie czuć słodkawy zapach przypominający trochę miód. Smak równie ciężki, przede wszystkim słodowy. Ogólnie nie jest zły. Nowa etykietka zdobiąca butelkę, jest moim zdaniem świetna. Bardzo elegancka, ładnie dopracowana i charakterna.

Moja ocena: [3.525]
      Lubię kiedy się zieleni
      Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• Mistrzu
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.08
        • 750

Kolor ciekawy, mocno bursztynowy, miły dla oka.
        Nasycenie niewidoczne ale wyczuwalne w ustach.
        Smak – przyjemny, od początku smakowania czuć goryczkę, którą ostatecznie zdominuje mocna słodycz słodu.
        Piana wybitna, gęsta o świetnej konsystencji, ale nie trwała.
        Zapach mnie osobiście zaciekawił, ale ostatecznie wywąchując się w niego można było poczuć jakąś chemię (alkohol+aceton?).
        Etykieta chyba najładniejsza z polskich obecnie mi znanych.

Moja ocena: [3.6]

Comment

• mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

Dziś zauważone i szybko zakupione. Cena 3,10 jak już wspomniał Stary Kocur.
          Jak dla mnie trochę za mocne-może to przez upał.
          Moc wyraźna, czuć alkohol na 1 miejscu.
          Ale gdy się kończy szybko zaczyna brakować.
          Gazu w sam raz.
          Smak super mocny.
          Kolor bursztynowy.

W skrócie-polecam inne piwka mocne.
          Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Viktor
            🍼
            • 2002.04
            • 617

Zapach owocowo -alkoholowy, znaczna goryczka ze słodkawym posmakiem alkoholowym, piana biało - kremowa szybko znika, piękny bursztynowy kolor.
            Etykieta juz nie Heweliszowa ( z tonacją fioletowo - niebieską ) , ale żeglarsko - geograficzna + inny wzór kapsla.

Moja ocena: [3.5]

Comment

• Pinio74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.10
              • 3881

Zakupione w osiedlowym sklepie spożywczym. Po otwarciu i nalaniu do kufla rozszedł się przyjemny winny zapach, owocowo-słodowy. Kolor ładny, ciemny bursztynowy, nasycenie CO2 mogłoby być trochę większe. Piana biała dość mocna i dośc trwała. Smak niezły, ja przedewszystkim wyczułem akcenty gorzkie, najpierw jest goryczka, potem słodycz, wszystko przeplatane nutkami alkoholowymi. Moc się czuje, ale nie jest to odczucie nagatywne. Opakowanie nawet ładne, dobrze utrzymane kolory, szkoda że puszka. Jeżeli ktoś lubi tak mocne piwa to nie będzie zawiedziony, ja nawet lubię, a ponadto zbliżają się coraz bardziej zimne wieczory.

Moja ocena: [3.975]
              BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• peter_1000
                • 2003.05
                • 583

Nie jestem fanem jasnych piw mocnych, zwłaszcza aż tak; jednak skuszony naprawdę bardzo piękną etykietą oraz legendą, jaka stoi za Kaprem, podczas mojego wypadu do Krakowa postanowiłem się skusić na zakup paru betelek.
                Piana piwka bardzo ładna i bujna, jedyne zastrzeżenie można mieć do jej sztywności, która to nie jest za duża. Zostawia za to piękne gęste ślady na szkle. Kolor Kapra jest ładny bursztynowy, jednak przy takim ekstrakcie trudno by było spodziewać się innego. W zapachu piwo jest dosyć ostre, bardziej chmielowe niż słodowe. W ogóle zapach to najsłabsza cecha Kapra. Smak piwa bardzo miło mnie rozczarował. Spodziewałem się raczej słodkiego zalatującego spirytusem zajzairu, a tu wspaniale wyważone nuty słodowe i chmielowe. Goryczka, przy tak potężnym ekstrakcie jest tutaj czynnikiem łagodzącym. Piwo jest gęste, czuć jego moc, jednak nie jest w żaden sposób mulące czy za słodkie. Nie "dopatrzyłem" się też żadnych akcentów spirytusowych. Nasycenie bardzo odpowiednie. Hevelius Kaper mimo iż koncernowy jest naprawade świetnym i bardzo szlachetnym trunkiem, zwłaszcza na zbliżające się zimowe mroźne wieczory.

Moja ocena: [4.1]
                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

Comment

• bury_wilk
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 2655

peter_1000 napisał(a)
                  Hevelius Kaper mimo iż koncernowy jest naprawade świetnym i bardzo szlachetnym trunkiem, zwłaszcza na zbliżające się zimowe mroźne wieczory.

Moja ocena: [4.1]
                  Tak sobie myślę, że na chłodne wieczory, to rzeczywiście może być niegłupie rozwiązanie. Latem, w upalny dzień, Kaper jest zabójczy.

Lubię kiedy się zieleni
                  Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• peter_1000
                    • 2003.05
                    • 583

peter_1000 napisał(a)
                    ... bardzo miło mnie rozczarował...
                    Ze względu na poszerzający się terror FCJP chciałbym zamienić nielogiczny i niemądry oksymoron na:

...bardzo mile mnie zaskoczył...

Ostatnia zmiana dokonana przez peter_1000; 2004-10-13, 16:14.
                    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

Comment

• TomX
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 1035

Nie wiem czemu, ale mam ogromny sentyment do tego piwa. Kolor jest wprost idealny, tak jak w moich snach o perfekcyjnym piwie A co do smaku to może nie jest tak perfekcyjny, ale na pewno miła odskocznia od zwykłych pilsów. Ale co ja się będę wypowiadał, tyle piwa co ja w życiu wypiłem to nawet naparstka by nie wypełniło

Comment

• zAjkA
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.12
                        • 1089

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny ciemny złocisty kolor. Przyznam że po puszce spodziewałem się iż będzie trochę inny. [4]
                        Piana: Utrzymuje się dosyć długo. Gęsta. Po spożyciu łyka pozostaje na ustach. Oprócz tego osadza sie na ściankach kufla. [4]
                        Zapach: Czuć chmiel z przbijającym sie zapachem alkoholowym. Ogólnie całkiem przyjemny zapach. [3.5]
                        Smak: Jak dla mnie pychotka. W pierwszej fazie przełyku czuć mocną goryczkę. Podczas przełknięcia czujemy natomiast wyraźny alkoholowy posmaczek. Nie czuć w tym żadnego spirytusu. Smak ten jest poprostu naturalny i idealnie świadczy o mocy tego piwa. W smaku tym czuć delikatną nutę słodyczy. [4.5]
                        Wysycenie: Idealne. Widać delikatne bąbelki które zmierzają ku górze. [4]
                        Opakowanie: Również 4. Elegancka puszka a statek na niej widoczny super. Czytając tam małą wzmiankę o kaperach można przenieść myślami w ich klimat. [4]
                        Uwagi: Minimalnie lepsze od Karpackiego Mocnego polecam!!!

Moja ocena: [4.025]
                        Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedziano-spiżowy kolor w sam raz pasuje do tego piwa, -najciemniejszego z jasnych. Jak spiżowe działo z Kaperskiego okrętu!!! [5]
                          Piana: Na początku sztywna i gęsta, niestety dość szybko znikła pozostawiając tylko drobny kożuszek, jak nalewam z butelki to wydaje się trwalsza niz z puszki. [3.5]
                          Zapach: Lekko mdły ale intensywny i pełny. Zachęca do zanurzenia warg w szklanicy.... [4.5]
                          Smak: Pełny i obfity, daje poczucie jak po solidnym posiłku, pozostawia troszkę alkocholu na podniebieniu, goryczki na języku i uczucie słodkości na dziąsłach -pełna gama w jednym piwie. Jedyne piwo, które zostawiając posmak aż na żołądku nie budzi mdłości. [4.5]
                          Wysycenie: Troszke za słabe jak do jasnego piwa, nie czuć wogóle bąbelków w ustach ale temu piwu to odpowiada. Natomiast malutkie koraliki przepięknie prezentują się rzeźbiąc w spiżowym piwie miedziane ścieżynki. [4.5]
                          Opakowanie: Czerń wskazuje na moc a okręt rozrywający fale na przyszłe doznania smakowe. Na opakowaniu widnieją wszystkie dane o piwie -wszak nie urwało się z masztu... [5]
                          Uwagi: Najlepszse piwo jak się jedzie na żagle!!!

Moja ocena: [4.45]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• marco
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.04
                            • 100

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno-złoty, idealnie wskazuje na sporą moc piwa. [5]
                            Piana: Nieco lepiej niż średnia dla piw koncernowych - początek obiecujący z drobnoziarnistą i gętą pianą, ale wystarczyły trzy minuty by pozostał po niej cienki korzuszek. Przynajmniej tyle [3.5]
                            Zapach: Wyraźny słodowy zapach z nutką alkoholu. [4]
                            Smak: Bardziej słodowo-alkoholowy, niż chmielowy. Jak dla mnie przydałoby się więcej gorzyczki. [4]
                            Wysycenie: Stosunkowo słabe, ale nie oczekuję wysokiego nasycenia w piwie mocnym, stąd moja wysoka ocena. [4.5]
                            Opakowanie: Bardzo podoba mi się etykieta z żaglowcem i kontra z różą wiatrów. Klasa sama w sobie, według mnie jedna z ładniejszych etykiet polskich piw. [5]
                            Uwagi: Kapera darzę dużym sentymentem, bo było to jedno z pierwszych piw jakie piłem. Wtedy jeszcze prosto z butelki Euro, gdzieś na brzegu jeziora Seksty na Mazurach... Niestety nie potrafię porównać Kapera warzonego w Gdańsku z tym z Elbląga - byłbym nieobiektywny w swojej ocenie.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• nikita_banita
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 1363

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jest w tym piwie głębia, która wyróżnia je spośród innych piw jasnych. Ciemno-słomkowa barwa pięknie prezentuje się w kuflu. [4]
                              Piana: Drobna, nawet ładnie się ułożyła, ale jej obecność była tak krótka, że przed zanurzeniem mojego pyszczka w piwie nie pozostał nawet ślad po pianie. [2]
                              Zapach: Moje skojarzenie poszybowało w kierunku słodkawo-mydlano(?)-alkoholowej nuty zapachowej. Niezbyt zachęcający do spożycia. [2.5]
                              Smak: To co mnie uderzyło w kubki smakowe to posmak alkoholu w połączeniu ze słodyczą, która wydaje mi się nie na miejscu i nadaje temu piwu jakiegoś "rozmiękczenia". Brakuje mi goryczki, a tak wysoka zawartość ekstraktu nie ma jednak odzwierciedlenia w smaku (posmak alkoholowy traktuję jako efekt uboczny). [2.5]
                              Wysycenie: Jedynie słaby strumień bąbelków odrywa się od dna kufla i nie można chyba liczyć na więcej. Dla mnie to wysycenie jest za małe. [2]
                              Opakowanie: Puszka - czarna z widocznym wizerunkiem okrętu na planie centralnym. Nawt nieźle to wyglda. [3]
                              Uwagi: Po raz pirwszy oceniam piwo, którego pierwotnym opakowaniem była puszka. Ogólne wrażenie mam raczej negatywne i określiłbym je jako "mydlano-alkoholowe". Cóż tęskno mi jak wielu z nas do Kapera Królewskiego z browaru w Gdańsku...

Moja ocena: [2.525]

Comment

• Alchemych
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.12
                                • 349

Piwo Kaper puszka 0,5 l; 20 Blg; 8,7 alk. Producent Grupa Żywiec SA, ul. Browarna 88, 34-300 Żywiec.
                                Piwo o bardzo słabej i grubej pianie, która znika w oka mgnieniu. Zapach chmielowy i jakby ciut karmelowy. Barwa bursztynowa. Początkowe nasycenie CO2 w porządku ale pod koniec bardzo słabo z tym gazem. Smak słodko-gorzki. Nie wyczuwam akcentów słodowych. Za to alkoholowy posmak da się wyczuć. Ogólnie to kojarzy się z innymi mocnymi piwami produkowanymi w Polsce np Dębowym Mocnym. Jak dla mnie to słabawe w smaku to piwo, nie licząc goryczki chmielu.
                                Niestety u mnie dostępna tylko konserwa. A poza tym - ludzie, kto to produkuje? GŻ? Czyli kto? Elbląg - Żywiec - Warka - Cieszyn ? A może sprowadzane z Holandii ?

Comment

Przetwarzanie...
                                X